U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 184 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježena su 184 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH pozitivne su 82 osobe, dok u RS-u 102.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 888 uzoraka, od kojih su 82 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 172.134 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 20.025 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 16.263 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 73 pacijenta. Trenutno je aktivan 3.171 slučaj/pozitivan na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 591, i to 395 muškaraca i 196 žena.

Naredbom kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

U uvjetima trenutne COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose, a svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, nalaže se da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 539 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 102 оsоbе u Rеpublici Srpskој.
Rаdi sе о 55 muških i 47 žеnskih оsоbа, оd kојih је 16 mlаđе, 70 srеdnjе i 16 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 19 оsоba je iz Bаnjаlukе, 16 iz Pаlа, 12 iz Zvоrnikа, dеvеt iz Priјеdоrа, šеst iz Nоvоg Grаdа, pеt iz Kоzаrskе Dubicе i Tеslićа, čеtiri iz Sоkоcа, pо tri iz Lаktаšа, Mrkоnjić Grаdа i Ugljеvikа, pо dviје iz Istоčnе Ilidžе, Knеžеvа, Mоdričе, Prnjаvоrа i Šipоvа i pо јеdnа iz Biјеljinе, Vukоsаvljа, Dеrvеntе, Krupе nа Uni, Milićа, Čеlincа i Šаmcа.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеna su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcimа stаriје živоtnе dоbi iz Bаnjаlukе.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 10.484 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 324 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.
U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 7.037 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 85.938 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 212, u Univеrzitеtskо kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 64, а u opštim bоlnicаmа 148.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.545 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 63.413 оsоbе.

Kanton Sarajevo

Nakon analize 297 uzoraka, prikupljena u periodu od 9. do 11. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 26 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 16 osoba, odnosno 61,53 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 11 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 348.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 49 osoba, od kojih četiri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Na sreću nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom ostao 87.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.029 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.594 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 28. septembra do 12. oktobra ove godine, naloženo je 777 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve stanovnike Kantona Sarajevo da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maske u zatvorenom, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti fizička distanca od dva metra.

Također podsjećaju i sva pravna i fizička lica, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će se uskladiti organizacija rada navedenih subjekata sa aktuelnim i važećim preporukama i smjernicama zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, održavaju fizičku distancu te nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.