U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 453 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježena su 453 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH 296, dok u RS-u 155, te u Brčko Distriktu dva nova slučaja.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.604 uzorka, od kojih je 296 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 167.509 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 19.205 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 15.924 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 263 pacijenta. Trenutno su aktivna 2.702 slučaja/pozitivna na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 574, i to 381 muškarac i 193 žene.

Naredbom kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

U uvjetima trenutne COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose. Između ostalih, Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je “Preporuke za planiranje javnih okupljanja u kontekstu COVID-19” koje možete pronaći OVDJE.

Dozvoljava se kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 633 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 155 osobe.

Radi se o 90 muških i 65 ženskih osoba, od kojih je 47 mlađe, 94 srednje i 14 osoba starije životne dobi, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta, 36 osoba su iz Banjaluke, 11 iz Prijedora, 10 iz Gradiške, devet iz Istočnog Novog Sarajeva, osam iz Zvornika, sedam iz Bijeljine, po šest iz Višegrada, Istočne Ilidže, Teslića i Šipova, po pet iz Sokoca i Foče, po četiri iz Doboja, Laktaša i Trebinja, po dvije iz Vukosavlja, Dervente, Kozarske Dubice, Lopara, Modriče, Mrkonjić Grada, Nevesinja, Pala i Prnjavora i po jedna iz Bileće, Kneževa, Krupe na Uni, Ljubinja, Petrova, Srpca, Stanara, Ugljevika, Čelinca i Šamca.

Do sada je potvrđeno 10.003 slučajva virusa korona, a preminulo je ukupno 318 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U RS, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 6.732 osoba, a testirano je ukupno 83.689 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u manjem bh. entitetu je 183, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 59, a u opštim bolnicama 124.

Tokom posljednja 24 sata u Brčko distriktu BiH zabilježena su dva nova slučaja.

Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 33, odnosno 75 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 441 testiranu osobu, s tim da su njihovi uzorci prikupljeni u periodu od 04. do 07. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavilo se 37 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 246.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 37 osoba.

Na sreću, nije bilo preminulih, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 85.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.838 zaraženih osoba, od čega je njih 4.507 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 24. septembra do 8. oktobra ove godine, rješenjima inspekcije naložena je 581 samoizolacija, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, održavaju socijalnu distancu, te nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.