U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH pozitivno je 91, dok su u RS-u pozitivne 52 osobe.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 606 uzoraka, od kojih je 91 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim Bosansko-podrinjskog i Posavskog.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 162.768 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.489 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 15.206 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 230 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.730 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 553, i to 367 muškaraca i 186 žena.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. opće mjere su produžene, dozvoljeni broj osoba u kinima i pozorištima povećan je na 70, a političke stranke pozvane su da tokom kampanje ne održavaju velike skupove.

Tako se “izuzetno od tačke 2. Poglavlja I. „Opće naredbe“ kojom je utvrđeno da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ljudi ne više od 50 osoba, kazalištima i kinima dozvoljava organiziranje predstava i projekcija filmova za ne više od 70 osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka, te obveznu fizičku distancu od najmanje 2 metra između osoba, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju predstave i projekcije filmova omogućava provedbu navedenih mjera”.

Krizni stožeri kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva, dodaje se u naredbi, na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona/županije, mogu reducirati broj osoba od maksimalno dozvoljenog broja osoba spomenutog u ovoj odredbi.

Organizacija predizborne kampanje i drugih političkih skupova u Federaciji BiH u 2020. godini odvija se uz poštivanje svih mjera navedenih u poglavlju koje definira okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, te broj dozvoljenih osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru, što uključuje i obavezno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera iz ove naredbe i preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kao i zavoda za javno zdravstvo kantona/županije.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 517 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 52 оsоbе u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 25 muških i 27 žеnskih оsоbа, оd kојih је 19 mlаđе, 24 srеdnjе i dеvеt оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 23 оsоbе su iz Bаnjаlukе, pеt iz Zvоrnikа, čеtiri iz Tеslićа, tri iz Čеlincа, pо dviје iz Višеgrаdа, Knеžеvа i Kоtоr Vаrоšа i pо јеdnа iz Brаtuncа, Vukоsаvljа, Kоzаrskе Dubicе, Lоpаrа, Mrkоnjić Grаdа, Pаlа, Pеtrоvа, Priјеdоrа, Prnjаvоrа, Ugljеvikа i Šаmcа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 9.643 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 314 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 6.544 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 82.031 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 195, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 61, а u opštim bоlnicаmа  134.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.296 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 61.557 оsоbе.

Kanton Sarajevo

Nakon analize 214 uzoraka, prikupljenih u periodu 02. do 04. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo su potvrđene tri novozaražene osobe koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada jedna osoba, i u samoizolaciji je od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 14 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 216.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 34 osobe, od kojih jedna koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Devet pacijenta je tokom protekla 24 sata otpušteno sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Na sreću nije bilo smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom i dalje 83.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđene 4.708 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.409 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 21. septembra do 05. oktobra ove godine, naloženo je 517 samoizolacija.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno održavaju socijalnu distancu te nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.