U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježen 261 novi slučaj zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježen je 261 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH pozitivno je 198 osoba, dok u RS-u 63 osobe.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.714 uzoraka, od kojih je 198 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 164.482 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.687 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 15.395 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 189 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.728 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 11 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 564, i to 375 muškarca i 189 žena.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 428 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 63 оsоbе.

Rаdi sе о 31 muškој i 32 žеnskе оsоbе, оd kојih је 18 mlаđе, 31 srеdnjе i 14 оsоbа stаriје živоtnе dоbi, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo RS.

Priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о dvа muškаrcа i dviје žеnе stаriје živоtnе dоbi iz Mоdričе, Dоbоја, Prnjаvоrа i Bаnje Lukе.

Dо sаdа је u RS pоtvrđеnо 9.706 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 318 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа ovaj virus.

U tom bh. entitetu оd koronavirusa dоsаd sе оpоrаvilо 6.596 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 82.443 оsоbа. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih је 184, u Univеrzitеtskо kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 54, а u opštim bоlnicаmа 130.

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.330 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 61.822 оsоbе. Podaci za Brčko distrikt još nisu objavljeni.

Kanton Sarajevo

U izolatorijumu Kliničkog centra smješteno je 36 bolesnika, od kojih se devet nalazi u intenzivnoj njezi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 25, odnosno 64,10 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 440 testiranih osoba, s tim da su njihovi uzorci prikupljeni u periodu od 03. do 05. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavile su se 32 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 221. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 35 osoba.

Nažalost, dvije osobe su preminule, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom povećan na 85.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.747 zaraženih osoba, od čega je njih 4.441 oporavljena od COVID infekcije.

U periodu od 22. septembra do 06. oktobra ove godine, rješenjima inspekcije naložene su 519 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno nose zaštitne maske te održavaju socijalnu distancu kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.