U Bosni i Hercegovini u prethodna 24 sata 387 novozaraženih, 13 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini u prethodna 24 sata zabilježeno je 387 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH je 260 osoba pozitivnih na koronavirus, dok u RS 127.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.514 uzoraka, od kojih je 260 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 169.023 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 19.465 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 16.104 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 180 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.777 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je deset smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 584, i to 390 muškarac i 194 žene.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

Kada je riječ o Banja Luci 127 je novozaraženih osoba. Radi se o 69 muških i 58 ženskih osoba, od kojih je 33 mlađe, 75 srednje i 19 osoba starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 44 osobe su iz Banjaluke, 13 iz Pala, osam iz Bijeljine, sedam iz Zvornika, po šest iz Laktaša i Mrkonjić Grada, po pet iz Kotor Varoša i Prijedora, četiri iz Trebinja, tri iz Nevesinja, po dvije iz Gradiške, Lopara, Rogatice, Stanara, Teslića, Foče i Čajniča i po jedna iz Doboja, Istočnog Novog Sarajeva, Kneževa, Kozarske Dubice, Modriče, Novog Grada, Oštre Luke, Petrovca, Prnjavora, Ribnika, Srpca i Čelinca.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o dvije žene i jednom muškarcu starije životne dobi iz Kneževa, Prijedora i Banjaluke.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 10.130 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 321 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 6.850 osoba, a testirano je ukupno 84.326 osoba.

Kanton Sarajevo

Nakon analize 401 uzorka, prikupljena u periodu 05. do 08. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 69 novozaraženih koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 41 osoba, odnosno 63,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 31 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 282.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 36 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je isto toliko tokom protekla 24 sata otpušten sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, od posljednjeg izvještavanja bila su dva smrtna ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 87.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.907 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.538 oporavljeno od COVID infekcije. U periodu od 25. septembra do 09. oktobra ove godine, naloženo je 699 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve stanovnike Kantona Sarajevo da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maske u zatvorenom, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti fizička distanca od dva metra.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, održavaju fizičku distancu te redovno nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje, ali i zdravlje sugrađana.