U okviru projekata “Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ zasađeno 45 sadnica u Velešićima

Općina Novo Sarajevo u saradnji sa UNDP BiH realizira projekat „Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“.

Navedenim projektom je planirana sadnja 625 sadnica, od čega sa 500 sadnica učestvuje Općina Novo Sarajevo, a sa 125 sadnica UNDP BiH.

Centralna manifestacija održana je, u utorak 20. oktobra ove godine na lokaciji bivše kasarne „Šemso Baručija“ u naselju Velešići na kojoj su prisustvovali predstavnici UNDP BiH, učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo i predstavnici Općine Novo Sarajevo, a gdje je izvršena sadnja dodatnih 45 sadnica finansiranih od strane UNDP BiH. Centralnoj manifestaciji i sadnji prisustvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima.

Osim do sada realizovanih aktivnosti, kroz ovaj projekat je planirano da se do kraja oktobra ove godine posadi još 80 sadnica koje finansira UNDP BiH na lokalitetu brdu Hum, a naredne godine na istom lokalitetu planirana je sadnja još 350 sadnica koje će finansirati Općina Novo Sarajevo.

Na području Općine Novo Sarajevo, u srijedu i četvrtak 14. i 15. oktobra ove godine, u Vilsonovom šetalištu i ulici Ložionička izvršena je sadnja 38 sadnica, dok je na lokalitetu naselja Velešići posađeno 120 novih sadnica.