Učenicima Edukativnog centra Nova Kasaba podijeljeni paketi povodom obilježavanja Dječije nedjelje

Delegacija Općine Novo Sarajevo posjetila je, 15. oktobra ove godine, Edukativni centar Nova Kasaba u povodu obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta.

Ovom prilikom, svim učenicima Edukativnog centra Nova Kasaba podijeljeni su paketi sa domaćim proizvodima uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Općina Novo Sarajevo obezbijedila je 128 paketa sa domaćim proizvodima za djecu koja pohađaju školu u Novoj Kasabi.

Na početku školske godine, 19 prvačića dobilo je nove ruksake i potreban pribor koje im je uručio općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, Edukativni centar u Novoj Kasabi dodijeljen je kao područna škola OŠ „Malta“ od koje je udaljen 123 km, te je najudaljenija područna škola u Europi.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta i Dana dječije radosti Općine Novo Sarajevo 2020. godine počelo je posjetom novosarajevskim osnovnim školama i podjelom paketa sa domaćim proizvodima. Ove godine, obezbijeđeno je oko 2.500 paketa za učenike od drugog do petog razreda.

Ova tradicionalne manifestacije se održava već 14 godina na Vilsonovom šetalištu, a posljednjih nekoliko godina uključen je i Edukativni centar Nova Kasaba.

Cilj je da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja prava djeteta, te promoviranja kupovine domaćih proizvoda.