Vlada FBiH: Početak sistemskog rješavanja problema porodica s djecom koja imaju teškoće u razvoju

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su razgovarali, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec o rješavanju problema porodica s djecom koja imaju teškoće u razvoju.

“Nakon završetka reformi penzionog sistema i radnopravnog zakonodavstva, koje je ova Vlada provela, predstoji nam provedba socijalne reforme, kojom će početi sistemsko rješavanje problema i zbrinjavanje osjetljivih kategorija našeg društva”, naglasio je federalni premijer na početku današnjeg susreta.

Na ovom radnom sastanku poseban naglasak stavljen je na zakonsko rješavanje statusa roditelja/njegovatelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Značajan iskorak, složni su sagovornici, jeste uvrštavanje ove kategorije u Zakon o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koji je u formi Nacrta prošao oba doma Parlamenta FBiH, kao i javnu raspravu.

Ministar Drljača je istaknuo da je socijalna reforma jedna od najznačajnijih i zahtijeva donošenje brojnih zakona, koji trebaju biti realni i provodivi. U skladu s tim je, pored uvođenja statusa roditelja/njegovatelja u ovaj zakon, danas razmatrana i mogućnost da se djeca i osobe s poteškoćama u razvoju do 30 godina starosti, obuhvate ovim zakonskim rješenjem, što bi bio početak sistemskog rješavanja njihovih problema.

Direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ je istaknula da porodice s članovima koje imaju teškoće u razvoju ne žele biti u stanju socijalnih potreba, nego da oni mogu i već doprinose ovom društvu. Pohvalila je današnji interaktivni pristup, te naglasila da bi uvrštavanje ovih kategorija u zakon bila konkretna naznaka poboljšanja stanja u ovoj oblasti.