Zahvalnice za saradnju sa Centrom kulture i mladih i na projektu „Note za djecu“

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa direktorom JU Centar kulture i mladih Jelića Arminom Omerovićem, a razgovaralo se o zajedničkoj saradnji dvije institucije.

Pandemija koronavirusa u potpunosti je poremetila sve tokove i funkcionisanje umjetnosti, međutim Centar kulture i mladih Jelića ipak pokušava djelovati koliko je moguće normalnije i ponuditi što bolje kulturno-umjetničke sadržaje uz poštovanje svih propisanih mjera. Direktor Omerović se zahvalio načelniku Hadžibajriću na podršci koju Općina

Stari Grad pruža Centru dugi niz godina. Centar kulture i mladih Jelića i pored novonastale situacije organizuje izložbe, predstave i kurseve stranih jezika, a trudi se dodatno pomoći samostalne umjetnike koji su najviše pogođeni pandemijom.

Omerović je izrazio nadu da će se situacija sa koronavirusom što prije promijeniti nabolje, a Stari Grad vidi kao najbolju moguću scenu na kojoj bi se mogli organizovati brojni kulturno-umjetnički sadržaji sa umjetnicima iz naše, ali i drugih zemalja okruženja i Evrope.

„Trg koji ste izgradili preko puta Vijećnice je apsolutno najbolje mjesto u gradu ali i državi gdje bi mogli održati toliko dobrih događaja i iskreno se nadam da će to što prije biti moguće“, kazao je Omerović. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je poručio da Općina stoji na raspolaganju Centru za svaki oblik saradnje.

Sastanku su prisustovali Nedim Sofić koordinator projekta „Note za djecu“ i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport. Putem općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica realizovan je projekat „Note za djecu“ u kojem je učestvovalo 64 djece sa područja Starog Grada. Organizovane su besplatne muzičke radionice gitare, klavira, orkestra i hora.

Formiran je Dječiji hor Općine Stari Grad i Dječiji orkestar Općine Stari Grad, a umjesto planirane završne manifestacije objavljeno je pet video spotova koji prezentuju rad svih radionica, među kojima je i Dječija himna Općine Stari Grad. Sofić je kazao da su najviše ponosni na himnu, a plan je da se, kada dozvole epidemiološke prilike, snimi i pravi profesionalni spot koji će prikazati svakodnevni život starogradskih osnovaca. Njihove aktivnosti redovno prati i podržava i općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport.

Gosti su nakon sastanka uručili zahvalnice načelniku Hadžibajriću.