Zanimljive činjenice o ljevorukim osobama: Posebno talentovani, donose sreću, kreativni, stidljiviji od dešnjaka

Na svijetu postoji između 10 – 12 % ljevaka a svakako i činjenice po kojima su ljevoruke osobe posebne.

Ljevaci su generalno stidniji od dešnjaka, također, više oklijevaju prije nego učine neki dramatičan potez.

Ljevaci piju više i češće. Desna strana mozga, koju koriste više od lijeve, ima manju toleranciju na alkohol zbog čega se uglavnom brže i napiju.

Ljevaci imaju veće šanse da razviju alergije, skloniji su migrenama od dešnjaka, a imaju i veće šanse da pate od nesanice.

Ljevaci se uglavnom nalaze na ‘ekstremnom kraju’ IQ ljestvice. Ili su na samom vrhu ili na samom dnu. Prema podacima MENSA-e, društva osoba sa visokim IQ-om, više je ljevaka klasificirano kao genije od dešnjaka (IQ iznad 140) iako na svijetu postoji samo oko 10% ljevaka.

Tokom historije ljevaci su često bili progonjeni, a optužbe su uključivale: ljevorukost je znak đavola, znak nervoze, pobune, kriminala i homoseksualnosti. S druge strane, ljevaci su se često doživljavali kao kreativne osobe i vrsni muzičari.

Ljevaci se brže oporave od moždanog udara.  Ljevaci sa fakultetskom diplomom u prosjeku postanu bogatiji za 26% od svojih kolega dešnjaka.

Majke koje imaju više od 40 godina u toku djetetovog rođenja imaju veću šansu da rode ljevoruku bebu od majki u ranim dvadesetim.

Njemačka riječ za “ljevoruko” je linkisch, što znači čudan ili nespretan. U talijanskom jeziku riječ je mancino, koja je izvedena iz “pokvaren” ili “osakaćen”. Rusi koriste termin levja, koji se generalno smatra uvredom, a vjerovatno ste često mogli čuti da se ljevaci nazivaju ‘levatima’, termin uobičajen na Balkanu.

Neki od najpoznatijih ljevaka su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julius Cezar, Aleksandar Veliki, Gandhi, Mozart, Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Anderson.

Među Inuitima, na svaku ljevoruku osobu se gleda kao na potencijalnog čarobnjaka ili vrača. U Maroku, ljevaci su “s’ga”, riječ koja označava zloduh ili prokletu osobu.

Inke su vjerovali da ljevaci imaju posebne iscjeliteljske magične moći, zbog čega su uvijek i bili šamani ili ljekari. Zuni plemena iz Sjeverne Amerike su vjerovala da ljevorukost donosi sreću.

Istraživanja pokazuju da su ljevaci jako talentovani matematičari, muzičari, arhitekti i generalno umjetnici. Veze između lijeve i desne strane mozga su brže kod ljevorukih ljudi. To znači da se informacije prenose brže, što ljevake čini učinkovitijim u rješavanju veće količine informacija koje se dešavaju na obje strane mozga.

Istraživanja pokazuju da ljevak može lakše naučiti pisati desnom, nego dešnjak lijevom rukom. Prema jednoj studiji, ljevaci žive 9 godina kraće od dešnjaka.

Ljevaci žive u svijetu dešnjaka, s obzirom da je sve od alata do otvarača konzervi dizajnirano za dešnjake. Koliko god bizarno, neobično i nelogično zvučalo – ljevaci se daleko lakše prilagode gledanju pod vodom.

Istraživanja su pokazala veliku stopu ljevorukosti među vrhunskim sportašima, pogotovo u jedan-na-jedan sportovima kao što su tenis, boks, i mačevanje, piše pixelizam.

Ljevaci su dobili svoj Međunarodni dan 13. augusta 1992. godine. Dan “kada ljevaci širom svijeta mogu slaviti te povećati svijest javnosti o prednostima i nedostacima ljevorukosti.”