Zauvijek promijenila online gaming: Facebook igrica FarmVille se gasi

Facebook igra koja je učinila da mikrotransakcije u gamingu postanu normalna stvar gasi se nakon 11 godina, kažu tvorci.

Sve što je lijepo ima svoj kraj, pa čak i video igre koje su nekada bile mega popularne. To se dešava i igrici FarmVille, istoj onoj koja je nekada hipnotisala korisnike Facebooka.  Kompanija Zynga, tvorci ove igrice, objavili su u saopštenju za medije da od ponedjeljka FarmVille više neće postojati.

Šta može biti razlog ovome? Manje se prodaje? Nema više toliko interesovanja za nju, gotovo deceniju nakon što se pojavila? Ne, Adobe ju je ubio. FarmVille je bila Flash igrica, a Flash je mrtav zahvaljujući kompaniji Adobe.

“Nevjerovatnih jedanaest godina od kada smo stvorili ovu igricu 2009. godine, zvanično objavljujemo da originalne FarmVille igrice više neće biti na Facebooku”, napisali su Zynga u saopštenju za medije.

“Kao što je već objavljeno, Adobe će prestati sa distribucijom i updateovanjem Flash Playera za sve browsere, a Facebook će prestati da podržava Flash igrice na svojoj platformi nakon 31. decembra ove godine. Ono što se dešava sa igricom FarmVille je direktna posljedica toga.“

Bez Flash-a, FarmVille ne može da funkcioniše, a Adobe je najavio da će prestati da ga podržavaju nakon 31. decembra 2020. Nedostatak podrške će stvoriti bezbjednosni rizik za Flash, tako da većina velikih browsera i site-ova prestaju da ga koriste. U pitanju je kraj jedne ere, a jedna od njenih najvećih žrtava je FarmVille, igrica koja je definisala gaming na Facebook-u i započela trend pay-to-win mikrotransakcija u online gamingu.

Ukoliko je nikada niste igrali, FarmVille je bila nešto kao Harvest Moon, samo na Facebooku, i to uz dugo vrijeme čekanja, osim ukoliko ne platiš da se proces ubrza. Kompanija Zynga je zahvaljujući ovoj igri postala je veliki igrač na tržištu mobilnog gaminga, a već 2013, samo četiri godine nakon što je igrica objavljena, fanovi su u njoj potrošili milijardu dolara.

Originalna igrica je možda mrtva, ali njeni nasljednici i varijante su žive i zdrave na tržištu. Postoji FarmVille 2: Country Escape, FarmVille 2: Tropic Escape, i stotine kopija u iOS i Google Play prodavnicama.

FarmVille više ne postoji, ali njegovo nasljeđe živi.  Svaki put kada igrate neku igricu koju volite na mobilnom telefonu, i ona vas pita da potrošite nešto novca kako biste prevazišli neku prepreku, to je FarmVille. Svaki put kada neko dijete isprazni račun svog roditelja igrajući igricu, to je FarmVille.