Zbog koronavirusa otkazano Svjetsko rukometno prvenstvo za kadetkinje i juniore

Svjetska rukometna federacija (IHF) otkazala je oba svjetska prvenstva koja su bila planirana da se održe do kraja 2020. godine.

Riječ je o Svjetskom kadetskom prvenstvu kojem je domaćin trebala biti Hrvatska, odnosno grad Poreč od 01.- 13. decembra, i Svjetskom juniorskom prvenstvu koje se trebalo održati u Rumuniji, odnosno gradu Bukureštu od 02. -12. decembra 2020. godine. Razlog je naravno jačanje i širenje koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta i nemogućnosti reprezentacija da putuju.

Tako je ono što se nagađalo posljednjih sedmica dobilo svoju službenu potvrdu. IHF je oba ta natjecanja prebacio za sljedeću godinu, a tačne datume utvrdit će kasnije nakon razgovora sa zemljama domaćinima. IHF je također priopštio da će svi koji su imali pravo nastupa na prvenstvima 2020. godine, moći igrati sljedeće godine bez obzira što su godinu dana stariji.

Nema sumnje da će to izazvati nove probleme u kalendaru, ali i dodatna opterećenja za rukometašice i rukometaše, Saveze, jer će praktički svaki mjesec biti neko Svjetsko ili Evropsko prvenstvo, od mlađih kategorija do seniorki i seniora. Uz sve to, dolaze i Olimpijske igre u Tokiju, za koje je Japan upravo objavio da će se održati bez obzira na to hoće li biti pronađeno cjepivo za koronavirus ili ne.