Znate li koje su namirnice idealne za pročišćavanje krvnih sudova?

Godinama unutrašnji zidovi arterija pune se masnoćama, a vene gube elastičnost.

To se dešava uglavnom zbog prekomjerne težine i lijenog načina života. Da biste očistili arterije i prilagodili nivo triglicerida i holesterola u krvi, morate da konzumirate određenu hranu koja će vam pomoći u tome.

Avokado – Umjesto majoneze, probajte avokado. Studije su pokazale da svakodnevni unos avokada smanjuje holesterol i pročišćava arterije.

Nar – Ovo slatko voće sadrži fitohemikalije koje su prirodni antioksidans. Sok od nara stvara u tijelu oksid koji deblokira začepljene arterije.

Kurkuma – Ovaj začin je odličan u borbi protiv upala. Upale su glavni uzrok arteroskleroze. Dodavanjem kurkume u hranu spriječit ćete oštećenje zidova krvnih sudova, kao i zgrušavanje krvi.

Spirulina – Možda će vam zvučati čudno, ali ove plavo-zelene alge pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi.
Izvor su proteina koji u sebi imaju sve potrebne amino kiseline potrebne tijelu. Stabilizuju krvni pritisak i masnoće u krvi.

Brusnica – Brusnica je još jedan sjajan antioksidans koji redukuje holesterol u krvi. Svakodnevna konzumacija brusnice smanjuje rizik od srčanih bolesti za 40 posto!

Zeleni čaj – Zeleni čaj sadrži visok nivo katehina koji usporava apsorbciju holesterola tokom varenja. Šolja ili dvije zelenog čaja svakog dana poboljšava nivo lipida u krvi i smanjuje začepljenje krvnih sudova. Zeleni čaj, također, ubrzava metabolizam, redukuje kilažu i pomaže kardiovaskularnom sistemu.

Cimet – Ovaj ukusni začin će vam pomoći da smanjite nivo holesterola, kao i njegovo dalje nagomilavanje. Cimet je prepun antioksidanasa koji poboljašavaju kardiovaskularni rad. Stavite malo cimeta u kafu, na tost ili bilo koju drugu hranu i uživajte.

Brokule – Voljeli ga ili ne, brokoli je sjajan izvor vitamina K, koji sprječava da nivo kalcijuma oštećuje arterije.
Pun je vlakana koji smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola.

Šparoga – Šparoga je prirodni čistač krvnih sudova. Smanjuje krvni pritisak i spriječava pojavu ugrušaka kao i pojavu kardiovaskularnih problema. Ovo povrće je prepuno vitamnina K, B1, B2, C i E, vlakana i minerala.