51 godinu kasnije: NASA odgađa historijsku misiju povratka na Mjesec?

Prema posljednjim informacijama, čini se da će NASA teško uspjeti ispuniti cilj spuštanja na Mjesec.

Nakon 51 godine od posljednjeg spuštanja na Mjesec, NASA 2024. godine planira poslati novu ljudsku misiju na Zemljin satelit.

Zbog pandemije koronavirus, bilo je zatvoreno čak 18 NASA-inih velikih postrojenja, tako da je razvoj tehnologije za misiju Artemis od sustava lansiranja do svemirske letjelice Orion morao biti odgođen ili privremeno suspendiran.

Osim pandemije, problem su i financije, zatim je NASA od tražene 3 milijarde dolara, od Kongresa dobila odobrenje za polovicu tog iznosa, ali se nadaju da će im biti odobren dodatan budžet.

Zbog navedenih vremenskih i financijskih izazova, iz NASA-e kažu kako je teško vjerovati da će lunarna stanica biti dovršena na vrijeme. U izvještaju se spominje kako će za nastavak svemirskih misija biti potrebna snažno i konstantno državno vodstvo, kao i prateće financiranje, piše The Independet.

Također, sa NASA-ine strane potrebno je odrediti realan raspored i konkretne dugoročne troškove svemirskih misija, a naglašava se i nužnost partnerstva s drugim vladama i privatnim kompanijama.

NASA je 14. novembra obilježila 51. godišnjicu od misije Apollo 12, pa su na svojim društvenim mrežama podijelili video na kojem se prikazuje putovanje astronauta.