Art terapija: Kreativnost ima iscjeliteljsku ulogu

Postoji niz profesija koje ističu kako umjetnost pomaže mentalnom zdravlju, a objedinjene su pod nazivom umjetnička ili art terapija.

 

Margaret Carlock-Russo predsjednica je American Art Therapy Association i profesorica te programska koordinatorica ekspresivne art terapije na Prescott College.

Ističe kako se u iznimno stresnim vremenima ljudi prirodno okreću umjetnosti tražeći olakšanje. Primjerice, stvaraju murale i umjetničke slike usred prosvjeda zbor rasne nejednakosti.

“Za mene to govori o dubokoj ljudskoj potrebi da se izraze”, kaže ona.

 

 

Kao i kad je riječ o psiholozima ili terapeutima, art terapija podrazumijeva rad sa licenciranim profesionalcem koji će kroz kreativni proces poput kolaža ili crtanja spojiti psihološke teorije ljudskim iskustvima da pomogne pojedincima koji imaju emocionalne ili druge tegobe.

“Svaki put kad netko pomisli da mu treba psiholog ili terapeut, može potražiti pomoć art terapeuta. Velika je predrasuda da je riječ o, budući da u naslovu sadrži riječ “umjetnost”, aktivnosti namijenjenoj djeci. To uopće nije slučaj. Jest, vrijedi i za djecu, ali nije namijenjena samo djeci”, ističe Russo.

Foto: Telegram.hr
Foto: Telegram.hr

 

Što se dešava tijekom art terapije

Ponekad vam je teško osjećaje pretočiti u riječi? Tu nastupa umjetnost. To je način kako neverbalno možete izraziti misli i osjećaje. Pritom ne morate biti umjetnici.

“Nije isto stvarate li umjetničko djelo ili učite crtati. Art terapija je učenje kako iskoristiti medij da prenesete linije, oblike, boje i simbole koji ocrtavaju ono što osjećate iznutra i to se može pojaviti spontano. Primjerice, ako prikazujete kako se osjećate zbog medija promatramo koje boje koristite i kakve linije crtate. Mi ne analiziramo umjetnost naših klijenata nego je koristimo kao informaciju koja nam pomaže razumjeti ih i shvatiti što osjećaju u određenom trenutku”, pojašnjava Russo.

 

 

Može li se art terapija provoditi kod kuće

Ako ste tjeskobni ili tužbi, postoje kreativni projekti koje možete raditi od kuće kako bi vam omogućili olakšanje napetosti i dodali mentalnu snagu ako ste iscrpljeni. Russo je ponudila nekoliko ideja koje nisu službena art terapija jer ona podrazumijeva rad sa stručnjakom, ali mogu poslužiti kao samopomoć u teškim situacijama. Naravno, to neće zamijeniti stvarnog specijalist art terapije ili drugog stručnjaka mentalnog zdravlja ako smatrate da vam je potreban.

“Ako neko ima duboke emocionalne smetnje i smatra da se s njima ne može nositi, definitivno mu savjetujem da potraži pomoć profesionalca”, kaže Russo.

 

Napravite kolaž
Možda se tehnike kolaža sjećate iz osnovne škole kad ste zidove svoje sobe i stranice bilježnica prekrivali fotografijama sebe i prijatelja, koncertnih karata i drugih značajnih uspomena. Ispada da je tehnika kolaža odlična i za vaše psihičko zdravlje.

Potražite nekoliko starih magazina i izrežite fotografije iz njih, a zatim ih na komad papira zalijepite na novi načine kako biste izrazili o čemu razmišljate.

“Možete izrađivati kolaž i samo s obojenim listovima papira tako da rad bude usmjeren na oblike i boje, a ne na slike”, kazala je Russo.

 

Nacrtajte omiljeno mjesto
Znate da vas usrećuje gledanje fotografija s odmora. Ako crtate mjesto na kojem se osjećate ugodno i lijepo, možete se smiriti i oživjeti pozitivne osjećate, a to će vam donijeti i trenutačno olakšanje.

 

Izradite pozitivne kartice
Inspirativni citati mogu vam podići raspoloženje, a Russo savjetuje da ih napišete na komad papira, izrežete i zalijepite na poleđinu karata.

“To mogu biti i jednostavne misli poput: Uspori, Diši, Uzmi predah. Kartice potom objesite po kući i svakog jutra izvucite jednu kako biste se fokusirali na sretnu misao tog dana. Karticu možete nositi i u džepu kako bi vas podsjećala na ugodnu misao”, savjetovala je Russo.

 

Crtajte
Ako ste pod stresom, crtanje vam može pomoći u opuštanju i udaljavanju od izvora briga. Russo savjetuje da koristite velike plohe za crtanje poput ploče ili većeg komada papira kako biste unijeli veći pokret koji također oslobađa od napetosti.

“Ne morate mnogo razmišljati o tome što crtate. To može biti obična škrabotina. Opustite se i samo crtajte. Na taj način otpuštate sve misli koje vas muče”, savjetovala je za kraj, piše Yahoo.