“Crteži iz mape Počitelj”, izložba istaknutog bh. umjetnika Džeke Hodžića

Početkom ove godine, istaknuti bh. umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić obilježio je 40 godina svoga rada, a izložba pod nazivom “Crteži iz mape Počitelj”, jedna u nizu realizovanih u ovoj godini, otvorena je u Galeriji Općine Novi Grad.

Izložbu su sa slikarom Džekom Hodžićem otvorili načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, i književnik i kustos izložbe Gradimir Gojer.

Načelnik Efendić se obratio prisutnima i kazao da mu je drago što Galerija radi i u ovom teškom periodu za našu državu i društvo, te da se kulturni život, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, nastavio odvijati.

“Džeko Hodžić je naš slikar iz općine Novi Grad, jedan od brojnih koji su u ovoj Galeriji, ali i ostalim mjestima, predstavili ono što godinama rade. Zamislite koliko je trebalo vremena i inspiracije da bi se svaki od ovih crteža uradio, pripremio i da bi se naše oči na njima odmarale”, rekao je Efendić.

Predstavljena izložba je posvećena nekadašnjem arhitektonskom, likovnom, ali i graditeljsko-umjetničkom „čudogradu“ uklesanom u hercegovačku hrid. “Crteži iz mape Počitelj” osim estetske imaju i dokumentarnu vrijednost i ukazuju na bestijalij ratne destrukcije i urbicida. Hodžić na poseban način, autentično, pravi kreaciju na potpuno devastiranoj umjetnini, koju pretvara u potpuno novo likovno djelo slojevitog značenja.

Sakupljajući ostatke umjetničkih radova, spaljenih, izgaženih i devastiranih objekata, Hodžić je izgradio umjetnički kompozit.

“Ovi radovi nastaju od 2000. godine do dana današnjeg. Vrijednost tih artefakata koje sam pronašao dok smo obnavljali Počitelj je dokumentaristička i estetska. Na izložbi se nalazi 26 uramljenih radova i još dodatna 4 rada koji govore o bestijalnosti rata” istaknuo je Hodžić i dodao da se svugdje u svijetu narod uništava uništavanjem kulture i pamćenja.

Kustos izložbe, književnik Gradimir Gojer rekao je da Hodžić svojim djelima pokazuje da u vrijeme ratova i pandemija, te da kada drugi planduju, on radi i reaguje na situaciju.

“Stalno je u teatru, njegov opus je zapravo opus pokrenutih slika. Te pokrenute slike imaju tragičku dimenziju. Pokazuju kako se devastacija onoga što je najvrijednije u BiH obavlja, a s druge strane pokazuju kako jedan umjetnik tu devastaciju pravi u umjetničku konstrukciju”, izjavio je Gojer.

Izložba se može pogledati do 20. novembra, 2020. godine radnim danima u period od 10:00 do 16:00 sati u Galeriji Općine Novi Grad.