Da li znate koja je razlika između BB i CC kreme za lice?

BB i CC kreme su multifunkcionalni proizvodi, koji spajaju prednosti više proizvoda, a djeluju kao hidratantna krema, tekući puder i korektor, istovremeno njeguju kožu i prekrivaju nesavršenosti.

Mnoge žene postavljaju sebi uvijek isto pitanje: da li kupiti BB ili CC kremu i koja je razlika između ove dvije kreme? Jedna od glavnih razlika jeste moć prekrivanja. Dakle, CC krema posjeduje mnogo veću moć prekrivanja, ali također i matiranje kože, pa je iz to razloga više namenjena djevojkama sa masnom kožom.

Bitno je napomenuti da CC krema neće isušiti važu kožu, zato što iako malo matira, i dalje hidratizira kožu, baš kao i BB krema. Što znači da iako je namjenjena masnoj koži, one djevojke koje žele malo veću moć prekrivanja mogu i dalje koristiti CC kremu.

Izvor: lijepa.hr
Izvor: lijepa.hr

Kada koristiti BB kremu

Iako ne postoji pogrešno vrijeme za korištenje BB kreme ili “beuty balsama” možete je koristiti danima kada ne želite nositi previše šminke ali ipak želite izjednačiti i uravniti svoj ten. Također je dobra opcija kada i nemate baš puno vremena za šminku zato što kada nanosite BB kremu možete preskočiti primer i dnevnu kremu zato što, BB krema hidratizra kožu. Međutim, ono što ne biste trebali preskočiti jeste zaštitu od sunca ukoliko u sastavu BB kreme nema zaštitnog faktora od sunca (SPF).

Kada koristiti CC kremu

Kao što smo već naveli, CC krema je colour correcting krema, te ima veću prekrivnu moć. Iz tog razloga CC krema je pretežno malo gušća za razlliku od BB kreme. Ova vrsta kreme služi kako bi prekrila pigment na licu, kao na primjer crne podočnjake ili crvenilo koje nastaje iritacijom lica ili usljed bubuljice.

Podsjećamo da BB ili CC kremu možete nanositi četkicom, spužvicom ili prstima. Najbitnije je da se tokom šminkanja zabavljate i eksperimentišete, zato je i tu.