Delegacija EU i Američka ambasada reagovale na aferu Potkivanje 2: Kriza u VSTV-u

Nakon što je danas objavljen audiosnimak čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji razgovara sa, sada već bivšom, članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju uslijedile su razne reakcije stranih institucija u BiH.

Agencija Patria pitala je Delegaciju EU kako komentarišu sadržaj snimka te da li očekuju smjenu Milana Tegeltije ili povlačenje s te pozicije:

„Posljednji navodi bacaju sjenku na integritet predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a što se pak negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini. Ono što smo danas vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe.”

Osim toga, poručili su da je na ovosedmičnoj debati „Pravo na pravdu!“ posvećenoj vladavini prava u BiH, ponovo potvrđeno kako građani zahtijevaju od pravosuđa da se pridržava najviših standarda integriteta. Svi nosioci pravosudnih funkcija moraju biti u potpunosti nepristrasni.

“Evropska unija u Bosni i Hercegovini apeluje na članove VSTV-a da se odmah pozabave ovom krizom i preduzmu žurne i adekvatne korake. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije.“

Reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu:

“Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu.”

Podsjećamo, portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Snimak koji je nazvan”Potkivanje 2″, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon. Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.