DJ Tasya: U BiH se od DJ-inga ne može živjeti, ali ljubav prema muzici nema cijenu

Elma Mešić, poznatija i kao Tasya, nova je zvijezda bh. DJ scene. Iako je u svijetu elektronske muzike manje od godinu dana, to je svakako nije spriječilo da iza sebe već ima mnoge uspjehe, te i da razvija svoju karijeru.

Za Sarajevsku seharu Tasya je otkrila više o svom unikatnom nazivu DJ-ice koje ima dvostruko značenje, zatim o mnogim životnim ciljevima, talentima, ali i situaciji na DJ sceni u BiH.

Obzirom da je u posljednjih godinu dana prepoznatljiviji postao naziv Tasya koji oslikava Vas kao mladu djevojku koja se bavi DJ-ingom, odakle potiče i kakvo značenje ima upravo ovaj naziv?

“Tako je. Ni sama nisam bila svjesna toga do momenta kada su već svi, poznanici, prijatelji, ili bilo ko ko me poznaje – počeli da me zovu Tasya. A samo ime je došlo nekako spontano. Kada je bilo vrijeme da nađem neki svoj alias, pitala sam ljude oko mene šta bi mi predložili, kako me vide, ne bi li uspjela od toga svega nešto da iskombinujem i dođem do tog imena.

Tražila sam ime u astrologiji, zvijezdama, sazviježđu, ali nije uspijevalo. I spletom okolnosti, kako mi ljudi konstantno govore da sijam, da generalno zračim, da sam uvijek nasmijana, pozitivna.. došlo je kao ono okej.. Ta sija.. Tasya.. ali onda sam istraživala da li to zaista ima neko značenje, na bilo kojem jeziku, i ispostavi se da je to izvedenica od jedne perzijske riječi koja znači: ‘rođenje kralja/kraljice'”, istakla je DJ Tasya.

Prilikom tumačenja ispostavilo se da zapravo naziv ima dvostruko značenje koje je doveo do rođenja ove DJ-ice na elektronskoj sceni.

“Tako da na kraju imam dvostruko značenje koje me i karakteriše, dok sam na sceni zaista sijam i imam posebnu energiju, u privatnom životu isto tako, a s druge strane, eto, desilo se i to „rođenje“ Dj-ice na našoj elektronskoj sceni, a publika neka govori o tome koliko kvalitetna”, poručila je.

Prije nekoliko dana objavili ste citat koji glasi: „ Nikad nisi prestar da postaviš drugi cilj ili sanjaš novi san.“ Da li je ovaj citat u vezi sa Vašim DJ-ingom obzirom da ste se počeli baviti i ušli u svijet ovakvog vida muzike prije manje od godinu dana. Da li je DJ-ing Vaš novi san?

“Pa taj citat je generalno moja vodilja u životu. Nerijetko se susrećem sa situacijama gdje čujem te tipove izgovora ne mogu, prošlo je moje vrijeme, prestar/a sam, sad je kasno zato.. ali nikada nije kasno!

Sve dok ima imalo atoma snage u svakom od nas, treba da se bori za sebe, svoje snove, svoje želje, aspiracije, potrebe i ciljev. Definitivno da je povezano sa mnom i mojim snom da postanem DJ jednoga dana”, kazala je Tasya za naš medij.

Da je put do uspjeha i napretka ipak pun prepreka dokazala je Tasya ističući da je na svom putu nailazila na ljude koji su je sputavali u razvijanju karijere, ali ipak ona je uspjela u svom cilju. Kako ističe, srodila se sa muzikom.

“Nailazila sam često na odgovaranja od strane određenih ljudi, a zapravo sve što sam ja željela je živjeti i osjećati muziku koja je sastavni dio mog života. Sa svojih 26 godina, pored završenog visokoškolskog obrazovanja, pronalaska jako dobrog posla gdje i dalje gradim karijeru, ostvarila sam svoj san, postala sam DJ i srodila sam se s muzikom”, poručla je.

Prvi koraci i nastupi za Elmu bili su vrlo emotivni. Energija, ples sa publikom za ovu mladu i energičnu DJ-icu su nestvarni.

“Počela sam da osjećam muziku, a ne samo da je slušam. Nije isto slušati, i osjećati je. Svaka traka, pjesma ima neku svoju priču. Neki svoj uvod, zaplet, kulminaciju, rasplet i kraj. I svaka od njih nosi određenu težinu emocija. I kad je pored slušanja i osjećaš, onda znaš da možeš i da se ‘igraš’ s njima.

Nisam imala nikakvog predznanja, pa sam upisala školu za to, gdje sam naučila sve DJ tehnike koje su mi bile potrebne da imam osnovu da dalje radim na sebi, na svojim tehnikama, muzici, i svemu ostalom. A moji prvi nastupi su bili za mene jako emotivni”, kazala je.

Nekada DJ pult za ovu mladu djevojku bio je samo mašta, a često je zamišljala sebe na njihovom mjestu. Sada, taj san se i ostvario, a DJ Tasya poznata je po svojoj energiji tokom nastupa i plesa sa publikom.

“Dodatno, ja sam prepoznatljiva po svojoj energiji tokom nastupa i tome što svaku traku koju pustim isplešem i ispratim plesom zajedno s publikom i svi plešemo kao jedno i osjećamo kao jedno.. zaista nestvarno”, istakla je.

Biti DJ u Bosni i Hercegovini nije dovoljno cijenjeno a niti razvijeno. Mnogi smatraju to samo hobijem, te se bave iz užitka i ljubavi prema elektronskoj muzici. DJ Tasya istakla je da se u Bosni i Hercegovini ne može živjeti od samog DJ-inga, te da njoj taj vid muzike i stvaranja donosi smiraj koji za nju nema cijenu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Definitivno da se od DJ-inga ne može živjeti, pogotovo što kod nas to još uvijek nije dovoljno ni cijenjeno ni razvijeno. Može da bude hobi, ili unosan hobi i to je to. Ali ja i kada sam počinjala s DJ-ingom nisam ulazila u svu tu priču radi novca, već samo i isključivo radi ljubavi prema elektronskoj muzici, jer mi to donosi smiraj. A mislim da to ništa ne može da plati”, poručila je.

Trenutno je dosta i nedostataka na globalnom, ali i lokalnom nivou u svijetu DJ-inga. Nedostaje tehnike, shvatanja ove vrste muzike kao jednog vida umjetnosti. Sinergija i harmonija ne smiju biti neskladne i prekinute, nužno je probuditi naljepše emocije.

“Teško je govoriti o globalnoj sceni, kada su problemi na lokalnoj odakle i počinjete i gdje trebate da rastete i da se gradite. Generalno smatram da ono što nedostaje je da se više cijeni sama tehnika DJ-inga, jer to nije ‘samo puštanje pjesama’, mislim da je to umjetnost, jer ako zaista osjećaš to što radiš, onda moraš da znaš da pratiš i slušaš potrebe publike i da puštaš ono što bi, da si ti na floor-u, u momentu htio da čuješ.

Šta je to što bi ti dalo još više energije, što bi te još više rasplesalo. To je jedna velika sinergija i harmonija koja ne smije biti neskladna i prekinuta, već mora stalno da raste i da budi najljepše emocije.

A ako govorimo lokalno. Definitino nedostaje više klubova u kojoj će se slušati i puštati ova muzika, rušenje predrasuda o ovoj vrsti muzike, više prilika za nastupe, lokalno, regionalno i tako dalje. Ali kao i za sve ostalo, kod nas je potrebno dosta znoja, truda i rada da bi se nešto postiglo”, kazala je Tasya.

Za sebe ova mlada DJ-ica ističe kako smatra da je posebna, energična, ali i uvijek nasmijana na nastupima. Također, uvijek nastoji ostvariti kontakt sa publikom, bilo to pogledom ili najčešće plesom. Uvijek je spremna pomoći novim kolegama, jer kako ističe i ona je bila i još uvijek je sa druge strane pulta.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Inspiraciju za nove stvari uvijek i najviše pronalazi u sebi. Unutrašnji osjećaji su nešto sa čime se ne može pogriješiti, a što se kroz muziku itekako primijeti.

“Inspiraciju pronalazim uvijek i najviše u sebi. Mislim da smo mi svi lično sami sebi najneistraženije područje. I svaki put otkrivamo nešto novo o sebi i u sebi – ako radimo na sebi. Tako da sve ono što me trigeruje za bilo koju emociju, ponašanje, to iskoristim kao inspiraciju za sve što radim.

Ako je dobro, učinim još boljim i prenesem kroz muziku, a ako je loše, učinim da bude pozitivno i dobro – opet kroz muziku. I do sada me nikad nije prevarilo. Unutrašnji osjećaji, energija i emocija su nešto s čim ne možete pogriješiti, jer se zaista to i primijeti”, istakla je.

Nažalost, DJ Tasya imala je priliku suočiti se i sa opakim koronavirusom koji je kako je istakla “svezao za krevet 27 dana”, što je za nju bilo itekako neprijatno iskustvo, a sve se odvilo veoma brzo.

“Sve u svemu bila je to jako duga i teška borba i s velikim posljedicama na organizam. Tako da ko god ne vjeruje u koronu, ja iz svog iskustva govorim da je tu, da je prisutna i da je stvarno opasna”, poručila je.