Dr. Bajramović: Nema više uzoraka u hladnom lancu, dodatna mjera danas stupa na snagu

Na današnjem obraćanju javnosti Kriznog štaba Kantona Sarajeva, vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović, je pohvalila građane što se pridržavaju mjera, te izjavila da nema više uzoraka u hladnom lancu.

Na današnjem obraćanju javnosti, sa početkom u 14:00 sati, Anisa Bajramović, ministrica zdravsta KS, je izjavila da današnji rezultati su posljedica analize uzoraka prethodna tri dana, koji su bili u hladnom lancu. Međutim uputila je javnost u to da analiza uzoraka neće moći biti obrađena prije 48 sati, iako će neki biti obrađeni u periodu od 24 sata. Trenutni broj hospitaliziranih slučajeva je 149, od toga u Kliničkom centru u izolatoriju je 94, a u općoj bolnici 55. Također je izjavila da je na respiratoru ukupno 6 osoba, a nakon hospitalizacije, jučer su otpuštene 22 osobe.

Između ostalog, također je obavijestila javnost da je 11.346 ukupno oboljelih koronavirusom u Kantonu, a broj trenutno aktivnih je 4.662 te da je ukupno smrtnih ishoda 141. Pozitivnost, na današnji dan, iznosi 40%. Također je naglasila i da je najviše pogođena populacija u dobi od 34 do 40 godina, a iza toga stoji dobna populacija od 31 do 35 godina.

“Stopa smrtnosti, na današnji dan iznosi 1,24%. još sam htjela da obavijestimda će danas stupiti na snagu nova naredba kriznog štaba ministrastva zdravstva, gdje smo mi donijeli određene mjere, tako da će to danas biti i objavljeno i ta naredba stupa na snagu danom donošenja.” izjavila je vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović.

Uz to, obavijestila je građane i da će dodatni kapacitet za lakše oboljele koronavirusom biti obezbijeđen u Općoj bolnici “‘Prim. dr. Abdulah Nakaš”.