Emir Hadžihafizbegović: O Bože, kako mi je teško, putuj dobri čovječe i odmori se braco moj

Mustafa Nadarević, možda najbolji glumac kojeg je Bosna i Hercegovina imala, preminuo je danas u 77. godini od posljedica karcinoma pluća.

Nezvanično, Nadarević se posljednjih dana borio i sa koronavirusom. Kolege se na društvenim mrežama vrlo emotivno opraštaju od legende našeg glumišta. Među njima je i glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

“Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego, Mustafa Nadarević“, napisao je na Facebook stranici Hadžihafizbegović.

Podsjetio kako je počelo prijateljstvo dva velika glumca.

“Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu ‘Otac na službenom putu’ Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice ‘Kod amidže Idriza’ najznačajniji poslije ‘Oca’. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila… Radili smo 12 godina kultnu seriju ‘Lud zbunjen normalan’ i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina“, kazao je.

Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi ‘Glembajevi’, ‘Sirano de Beržerak’, ‘Gogoljevi’ i ‘Čehovljevi junaci’ bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla”, dodaje on.

O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj“, napisao je Hadžihafizbegović.

Zbogom legendo!/ Preminuo Mustafa Nadarević