Foto/Black Friday u Sarajevu: Nepoštivanje mjera, dugi redovi i opasnost od zaraze

Unatoč preporukama nadležnih o smanjenju kretanja i visokom broju zaraženih, pad cijena tokom Black Friday-a, izmamio je mnogobrojne kupce da posjete svoje najdraže poslovnice u Sarajevu.

Na Black Friday ili crni petak poslodavci znatno spuštaju cijene svojih proizvoda, pa neki nude popuste od 50 procenata i više.

Uprkos zabrani okupljanja na zatvorenim i otvorenim mjestima ništa nije spriječilo kupce da svoj dan upotpune posjetom sarajevskih tržnih centara.

Obzirom na trenutnu situaciju po pitanju broja zaraženih koronavirusom posebice u Kantonu Sarajevo, može se istaći da su se pojedini građani samoinicijativno izložili riziku od moguće zaraze. Dakle, nisu poštovali obavezu nošenja zaštitnih maski, kao ni održavanja fizičke distance, a nije uočeno da su bili kažnjeni za to.

Podjećamo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 239 slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 osoba je preminulo, a na Covid odjelu Opće bolnice trenutno je smješteno 88 pacijenata.

Krizni štabovi, nadležne institucije i organi konstantno apeluju građanima da poštuju sve propisane mjere i ne izlažu sebe riziku od zaraze s ciljem da se poboljša trenutna situacija po pitanju broja zaraženih, međutim, za pojedine građane pravila su tu da se krše.

Black Friday je neformalni naziv za petak popračen Danom zahvalnosti u Ujedinjenim Državama, koji je proslavljan na četvrti četvrtak u mjesecu Novembru.

Dan nakon Dana zahvalnosti se smatra početkom sezone Božične kupovine u Sjedinjenim Državama još od 1952. godine.

Pojam “Black Friday” se nije koristio globalno do prije nekoliko decenija.

Mnoge radnje nude ogromna sniženja na Black Friday-u i otvaraju se veoma rano, u ponoć, a neke se čak počinju sa svojim radom u vrijeme Dana zahvalnosti.

On nije oficijalni praznik, ali Kalifornija i druge zemlje zovu ga “Danom poslije Dana zahvalnosti” i obilježavaju.

Korisnici društvenih mreža nisu se ustručavali od komentara, pa su tako podsjećali na veliki broj novozaraženih u našoj zemlji.