Foto/ Brojne delegacije položile cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra

Nakon što je jutros na brdu Hum podignuta zastava BiH, polaganjem cvijeća na Spomen obilježje Vječna vatra brojne delegacije započele su obilježavanje Dana državnosti BiH.

Ceremonija je počela intoniranjem himne BiH, a cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina, SABNOR-a na čelu sa predsjednikom Bakirom Nakašem, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predstavnici Parlamentarsne skupštine BiH, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, predstavnici Parlamenta FBiH, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, delegacija brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH.

Delegacije će cvijeće položiti i na mezarju Kovači, na spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te Spomen-parku Vraca.

Javnosti se obratio član predsjedništva Šefik Džaferović, te je rekao da ima nadu da će jednog dana svi članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine priznati državne praznike, da nije uredu to što danas čini Republika Srpska.

Na upit kada će Bosna i Hercegovina dobiti zakon o praznicima, rekao je:

“Kada bude bilo političke volje kod onih koji danas osporavaju taj zakon, koji jednstavno ne žele da mi danas obilježavamo Dan državnosti BiH, koji ne žele da mi obilježavamo Dan nezavisnosti. Morat će se složiti s tim, to su historijske činjenice”, izjavio je Džaferović.

Također se obratio i Željko Komšić, koji je rekao da treba upitati šta smeta onima koji negiraju 25. novembar kao Dan državnosti BiH.

“Sve ono što je nastajalo tog dana to su bile univerzalne vrijednosti prema kojima i danas živimo. Valjda ćemo dočekati, barem mlađe generacije, da se i drugi u BiH urazume i prepoznaju važnosti svega što se radilo u onakvim okolnostima u gotovo bezizlaznoj situaciji predvođeni antifašistima”, kazao je Komšić.