Foto/ Nekada je bio migrant, danas će vjerovatno spasiti svijet od koronavirusa

U jeku migrantske krize u Bosni i Hercegovini, pa i Balkanu, posebno nakon posljednjih dešavanja u Otesu, ljaga je bačena na apsolutno svakog migranta. 

Naravno, svaka osoba treba da odgovara za svoja djela i slažemo se s tim da su mnogi migranati koji trenutno borave u Sarajevu i Bosni i Hercegovini itekako problematični, ali opet se postavlja pitanje “da li su svi isti”.

Građani su podijeljeni, jedini su za totalnu deportaciju, drugi su da im se pruže što bolje prilike za normalan život.

Razumijemo obje stranje, vjerovatno imaju svoje razloga i svoje viđenje cjelokupne situacije, a ono direktno zavisi od iskustava koje su osobe prošle s istima. Tako za primjer ćemo navesti osobu koja je svjedočila pokušaju krađe i s druge strane osobe koja je upoznala migranta, hafiza, učenjaka i dobročinitelja koji je otišao hiljadama kilometara daleko od svoga doma da bi našao normalne uslove za život.

Svi smo individue za sebe i svako od nas gleda drugačije na svijet, a mi kao medij ćemo se uvijek truditi da pokažemo dobru stranu svega. Nije sve na svijetu crno i bijelo. Poenta života je pronaći šećer u kafi, kada je tek uzmemo ona je gorka, ali kada malo promiješamo kašikom dobijemo slađu kafu. Poenta života i sreće se nalazi u rečenici “bitno je naći dobro u svemu”.

Jednog dana, prije tačno pedeset godina jedna porodica iz Turske stigla je u Njemačku. Dovoljna je ta informacija da pomislimo na sve ružne riječi koje su mogli da dobiju od društva.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

Desno na fotografiji u žutoj majici je Ugur Sahir. On je njemački ljekar i biohemičar u kompaniji Pfizer i on je upravo proizveo prvo uspješno cjepivo protiv koronavirusa. To cjepivo je tema svakodevnog pisanja svih svjetskih medija.

To otkriće promijenit će svijet, počet ćemo ponovo da živimo sasvim normalno. A na vakcini i dalje radi mnogo migranata.