Foto/ Semir Efendić pružio podršku projektima MIZ Sarajevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Jusuf Zahiragić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, potpisali su danas ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Općine za 2020. godinu za finansiranje projekata vjerskih zajednica koje djeluju na području općine Novi Grad, potpisivanju ugovora prisustvovao je i sekretar MIZ Sarajevo Muhamed Memić.

Ovom prilikom, izrazili su zadovoljstvo podrškom Općine Novi Grad, istakavši da je to nastavak jedne višegodišnje uspješne saradnje između MIZ Sarajevo i ove lokalne zajednice, a koja se odnosi na finansijsku podršku pri realizaciji projekata MIZ na području Novog Grada.

“Ova lokalna zajednica uvijek je pozitivno odgovorila našim zahtjevima za finansiranje naših projekata, koji se realiziraju u džematima širom ove općine. Nadam se da će ona biti nastavljena i ubuduće, na dobrobit građana općine Novi Grad koji prakticiraju vjeru. Ova će sredstva biti usmjerena u izgradnju novih i sanaciju postojećih vjerskih objekata, čime će se ljudima omogućiti bolji uslovi za prakticiranje vjere”, izjavio je Zahiragić.

Naglasio je da će sredstva dijelom biti iskorištena i za izgradnju abdesthane u Bosanskoj džamiji, u C fazi Alipašinog Polja, uređenje harema Šehidske džamije u Naselju heroja Sokolje, za rekonstrukciju džamijskog trijema džamije u Bojniku, kao i zamjenu stolarije, ugradnju grijanja, te vanjsko uređenje i slične projekte na širem području općine Novi Grad.

Na području Novog Grada u toku je izgradnja potpuno novih džamija u gornjem dijelu Buća Potoka i u Rječici, čije je otvaranje, prema riječima Zahiragića, planirano u 2021. godini.

Također, u planu je i uspostava mesdžida u naselju Nedžarići, gdje je MIZ Sarajevo otkupio kuću koja će služiti za mesdžid i edukativne projekte koje vodi MIZ u džematu Nedžarići.