Foto/ Uručeni ključevi automobila ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe

U krugu Logističkog centra Asa šped u Sarajevu, danas su uručeni ključevi 28 novih automobila ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe.

U Budžetu Federacije BiH za ovu godinu, osigurana su sredstva za nabavku 50 automobila, u ukupnom iznosu od gotovo 1.500.000 KM. Zbog trenutne epidemiološke situacije, danas su ključevi uručeni prvoj grupi sa područja Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, dok će u narednim danima biti uručeni ključevi i preostala 22 nova automobila prilagođena potrebama stopostotnih ratnih vojnih invalida prve grupe.

“Kao Vlada Federacije smo bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg Rebalansa budžeta u koji smo morali ići zbog preusmjeravanja sredstava za suzbijanje i saniranje negativnih posljedica pandemije, da ne diramo u već određeni iznos namijenjen za naknade i prava boračkoj kategoriji”, rekao je ovom prilikom premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Ova dodjela automobila je naša obaveza ispunjavanja obećanja koje smo vam dali. Naše je opredjeljenje da najranjivojoj kategoriji naših boraca obezbijedimo sve što je u našoj moći, iako smo svjesni da je ovo minimum u odnosu na ono što ste vi dali za slobodu i nezavisnost naše države. Vi koji ste danas ovdje, stopostotni ratni vojni invalidi prve grupe, zaslužujete poseban senzibilitet i tretman cijelog našeg društva, a posebno vlasti”, naglasio je federalni premijer.

Istakao je da ovi automobili ovoj kategoriji ne predstavljaju nikakav luksuz, već prijeku potrebu za život, te da se barem malo olakšaju njihove dvakodnevne potrebe.

“Vlada Federacije BiH vas nikad ne smije zaboraviti, kao ni praviti nikakve uštede na račun vaših potreba i prava koje ste ponosno zaslužili”, kazao je Novalić.

Automobili marke Škoda octavia karavan ambition 1.5 TSI DSG-automatik su u potpunosti prilagođeni ovoj kategoriji RVI, koji vozila koriste kao ortopedska pomagala, a vrijednost jednog vozila je 29.950 KM.

Vozila su nabavljena u skladu sa sporazumom potpisanim 30. septembra ove godine između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o.

Ovaj program nabavke vozila je nastavak pružanja podrške ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe s ciljem poboljšanja uslova njihovog života, te je, uprkos smanjenju finansijskih sredstava zbog pandemije koronavirusa, ova budžetska pozicija ostala ista. Inače, riječ je o nastavku aktivnosti Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u osiguranju automobila najugroženijim kategorijama RVI.

Od 2015. godine Vlada Federacije BiH je putem resornog ministarstva osigurala nabavku 330 automobila za RVI 100 posto prve grupe, za što je iz Budžeta Federacije BiH izdvojeno 8,5 miliona KM.