Fotografija iz Trebinja potresla javnost, pacijent u dvorištu prima intravenoznu terapiju

Fotografija koja je danas potresla društvene mreže je stigla iz Trebinja, na kojoj se vidi kako jedan pacijent prima infuziju u dvorištu zdravstvene ustanove.

Direktorica Doma zdravlja Trebinje, Branka Drašković je potvrdila da je fotografija, nažalost, vjerodostojna. Također je izjavila da je to ponos radnika u Domu zdravlja, zato što ne biraju pacijente i uslove, već ih primaju.

“Na slici je moj prijatelj. Danima se bori s visokom temperaturom, a ima i upalu pluća. Ovako je danas primio terapiju. Dok vlastodršci balahaju, grade vile i bazene, rasipaju sramne tendere, narod se ovako liječi”, napisao je uz objavljenu fotografiju Duško Miljanović iz Trebinja.

Za medije je govorio i Alen Šeranić, koji je poručio da su u borbi protiv koronavirusa, vrlo značajna solidarnost i kolektivitet ustanova republičke i lokalne vlasti, ali također i pojedinci koji sarađuju za dobrobit pacijenata.
“Ovo je izazovno vrijeme u kojem tražimo kako na najbolji način da odgovorimo koronavirus i kovid oboljenju koje je toliko nepredvidivo, kao što kažu kliničari i ljekari svih specijalnosti s primarnog i sekundarnog nivoa, da je ishod infekcije neizvjestan i da može da se razvija tako brzo da u trenutku kada se pacijent javi ljekaru potrebna mu je invazivna ili neinvazivna respiratorna podrška”, izjavio je Šeranić novinarima u Doboju.

Ono što je sigurno jeste da je ova fotografija, nažalost, ogledalo našeg zdravstva, za koje niko ne poduzima nikakve mjere, a u ovim teškim danima nam je najpotrebnije. Samo ostaje da prenesemo ono što najčešće čujemo na ulicama naše države, a to je “teško onome k’o oboli”.

На слици је мој пријатељ. Данима се бори са високом температуром, а има и упалу плућа. Овако је данас примио терапију у…

Publicada por Душко Миљановић en Martes, 10 de noviembre de 2020