Grad Sarajevo konačno oslobođen od mina

Grad Sarajevo je od četvrtka u svom teritorijalnom obuhvatu očišćen od mina.

To je rezultat inicijative partnerskih organizacija ITF Enhancing Human Security, Marshall Legacy Institute, Centra za obuku pasa i donacije Sjedinjenih Američkih Država koje su prepoznale značaj projekta „Sarajevo bez mina“.

Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i američke organizacije „Marshall Legacy Institute“ (MLI) potpisali su gradonačelnik Abdulah Skaka i general Gordon Sullivan prije dvije godine u Washingtonu. Projekt obuhvata četiri općine koje su bile suočene s problemom mina: Novi Grad, Stari Grad, Istočni Stari Grad i Vogošća.

Početkom ovog mjeseca, u potpunosti su deminirane općine Stari Grad i Novi Grad, a od jučer je i općina Istočni Stari Grad slobodna od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstva.

Preostalo je još da se završe aktivnosti u općini Vogošća gdje deminerski timovi rade na zadnjim lokacijama Gora kamenica i brdo Žuč.

Simbolično, 4. aprila 2019. godine, na Međunarodni dan borbe protiv mina, gradonačelnik Skaka i ambasador SAD u BiH Eric Nelson, ozvaničili su početak realizacije projekta.

„Od vitalne važnosti je omogućiti siguran život za sve stanovnike i posjetioce Sarajeva i šire regije. Bez podrške i pomoći vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno State Departmenta koji je finansirao projekat, ništa ne bi bilo moguće. Završeni su procesi koji su zaostavština prošlog vremena, obuhvataju dva entiteta i kojim šaljemo snažnu i pozitivnu poruku iz Sarajeva i naše zemlje“, kazao je Skaka.

Gradonačelnik je u oktobru prošle godine razgovorao i sa Ethanom Rinksom, program menadžerom odjela State Departmenta odgovornim za projekat “Sarajevo bez mina 2020” kojeg je ocijenio historijskim za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Ova inicijativa predvođena ITF Enhancing Human Security, Marshall Legacy Institutom, Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH, a u partnerstvu sa Gradom Sarajevom, napravila je veliki korak naprijed u postizanju svog cilja, a to je učiniti Bosnu i Hercegovinu zemljom slobodnom od mina.