Internet kupovina sve popularnija: Kako izbjeći zamke?

Kupovina preko interneta posljednjih decenija preuzima primat nad svim ostalim vidovima kupovine.

Na internetu možemo kupiti sve, od svježe hrane koju nam supermarketi dopremaju na vrata, preko odjeće, do kućanskih uređaja i avionskih karti.  Ljudi su počeli posebno da uviđaju ovo početkom širenja pandemije koronavirusa, kada je počelo da se praktikuje smanjeno izlaženje iz kuće i socijalna distanca.

Umjesto da gubimo vrijeme na odlazak u prodavnicu i traženje gdje uopšte možemo da kupimo ono što nam je potrebno, sve naše potrebe sada su na samo jedno guglanje i klik od nas.

Kupovinu možemo obaviti kada god želimo, jer su online prodavnice otvorene 24 sata, a plaćanje je često beskontaktno. Sve ove prednosti dovode nas do toga da kupovina preko interneta postaje dominantan oblik kupovine.

Sigurnost kupovine

Jedan od rizika koji sa sobom donosi online kupovina je mogućnost sajbernapada. Ipak, sa nekoliko bazičnih koraka predostrožnosti, ovakve nezgode se lako mogu izbjeći.

Prije svega, budite oprezni kada su u pitanju cijene. Ako primijetite varijacije cijena koje vam ulivaju sumnju – bolje pretražite cijene i na drugim sajtovima i uporedite ih.

Izbjegavajte internet radnje koje nisu dovoljno transparentne, kao i one koje trgovinu obavljaju isključivo preko društvenih mreža – jer u tim situacijama niko ne može da vam garantuje da ćete zaista dobiti poručeno. Kada je u pitanju plaćanje, prepručujemo da koristite kreditne kartice, jer one bolje štite vaše podatke od debitnih.

Poređenje cijena

U eri interneta i internet trgovine za samo nekoliko minuta možemo uporediti cijene istih artikala na nekoliko sajtova, a postoje čak i platforme koje to rade za nas. Na taj način možemo uštedjeti vrijeme koje bismo potrošili ako bismo fizički odlazili iz trgovine u trgovinu radi poređenja cijena.

Zbog toga je bitno pametno pristupiti svakoj kupovini i odabrati najracionalniju cijenu sa pouzdane online prodavnice i uštedjeti novac.

Transparentnost

Transparentnost jedne internet prodavnice počiva na otkrivanju svih podataka kada je sam proizvod u pitanju – od tehničkih mogućnosti uređaja do materijala izrade odijevnog komada. Vrijeme dostave takođe može igrati veliki faktor u odlučivanju u kupovini, pa je bitno birati online prodavnice koje nam jasno ističu kada možemo da očekujemo poručeno.

Internet kupovina ima brojne prednosti, ukoliko se koristi oprezno, uz poznavanje svih postulata zaštite ličnih podataka kako bi roba stigla do nas bez ikakvih gubitaka, prenosi zanimljivosti.net