Iskustvo u ispitivanju vakcine protiv koronavirusa: Upravo sam mislio da je to za dobro čovječanstvo, pa zašto to ne učiniti?

Preko 51 mliona naučnika radi na razvoju vakcine protiv koronavirusa,  nekoliko vakcina se sada testira na hrabrim volonterima, a jedan dobrovoljac otvorio o svom iskustvu u ispitivanju Novavax vakcine.

 

Cammy Heggie (47), grafički dizajner iz Milngavieja, jedan je od 10.000 dobrovoljaca koji su isprobali Novavaxovo cjepivo NVX-CoV2372.

Rekao je da je prijavu za volontiranje vidio na internetu i odlučio se prijaviti.

 

 

„Moja kćerka je tek započela fakultet i mora da uči kod kuće. Dosadno mi je zaključavanje i samo sam želio učiniti nešto što bi nam moglo pomoći da se što prije vratimo u normalu. Bilo mi je muka od čekanja da mi nešto pomogne i želio sam učiniti nešto pozitivno.”, rekao je.

 

Cammyjeva porodica, uključujući suprugu Kirsten (44) i djecu Gemmu (18) i Samuel (15), u početku su bili zabrinuti kako bi cjepivo moglo utjecati na njegovo zdravlje.

Međutim, Cammy je bio siguran da cjepivo ne predstavlja rizik za njega ili njegovu porodicu.

 

Dodao je: “Upravo sam mislio da je to za dobro čovječanstvo, pa zašto to ne učiniti?”

 

Vakcina Novavax uključuje dvije injekcije u razmaku od 21 dan.

Cammyjeva prva injekcija bila je 27. oktobra, a sljedeća 17. novembra, nakon čega će ga nadgledati 35 dana.

 

Prije sudjelovanja imao je testove i na antigen i na antitijela, kako bi se osiguralo da trenutno nema virus ili da ga prethodno nije imao.

Srećom, Cammy gotovo da nije imao nuspojava.

 

Rekao je: „Bolio me je u ruci nakon ubrizgavanja, ali to je uobičajeno i nestalo je prije nego što sam legao u krevet. Probudio sam se sljedećeg jutra s bolovima u vratu, ali to je moglo biti da sam loše spavao. Ali čak i da je to bilo cjepivo, vrlo brzo je nestalo. Izašao sam i otrčao skoro 10.000m, tako da sam bio potpuno u redu.”

 

Rezultati ispitivanja na Novavaxu očekuju se do proljeća 2021. godine.

„Zapravo postoje hiljade ispitivanja širom svijeta u završnoj fazi. Nadam se da će dobre vijesti ove sedmice pratiti i druge i da ćemo se vratiti u normalu do sredine sljedeće godine.”, dodao je, prenosi Mirror.