Ispunjava li se plan KCUS-a: Pacijenti se upućuju u Opću bolnicu, teški idu samo na Podhrastove

Lakši i srednje teški pacijenti zaraženi koronavirusom smještat će se u 30 posto kapaciteta Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ što je oko 97 kreveta.

Zaključak je to današnje sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Infektolog i voditelj Infektivnog odjela Opće bolnice Ednan Drljević kazao je za Patriju da to u praksi znači da se Covid pacijenti neće smještati u KCUS izuzev u izolatorij Podhrastovi.

Zaključeno je da se lakši Covid pacijenti šalju u Opću bolnicu a teži u Klinički centar, odnosno u Podhrastove. U biti oni će uzeti teže pacijente, a njih je jako malo, oko 5 posto, i nikad neće napuniti ni Podhrastove, jer će one koji se oporave sa Podhrastova i sve oni koji su lakši, slati ovamo. Tamo neće biti više od 50 bolesnika”, kazao je Drljević.

Drljević smatra da postoji opasnost da se Opća bolnica zatrpa odnosno postane Covid bolnica, a to bi značilo da prestanu porodi, operacije, internistički pregledi, sve da prestane i da se preseli vjerovatno gore u “Covid free“ (KCUS) bolnicu.

On je istakao da je možda cilj i da se uguši Opća bolnica nakon korone. Potvrdio je da je danas izvršen pritisak da Opća bolnica prima sve lakše pacijente i to bez PCR testa i rentgen nalaza.

Kazao je da je jedino što je uspio izdejstvovati da kad Opća bolnica popuni 90 kreveta od 97 koliko ima ponovo razgovaraju o daljim koracima.

V.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović kazao je za Patriju da još uvijek ima mjesta u bolnici.

Neka se građani ne brinu. Dok god imamo i jednu sobu sve će biti građanima Sarajeva na usluzi”, kazao je Gavrankapetanović.

Treba podsjetiti da je u petak popodne Krizni štab KCUS-a uputio nekoliko zaključaka između kojih se navodi da je Opća bolnica Covid bolnica. Iako je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao da ti zaključci ne mogu biti obavezujući za zdravstveni sistem u KS, Krizni štab KS očito je danas postupao po tim zaključcima.