Istraživanje objasnilo zašto je teško pronaći motivaciju za trening

Trening je neosporno potreban za izgled našeg tijela i za naše zdravlje, ali kada dođe vrijeme za akciju teško je ostati disciplinovan i natjerati se da počnemo trenirati. 

Eksperiment koji je obavio istraživački tim Univerziteta British Columbia sa ciljem analize psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost, okupio je 29 dobrovoljaca.

Plan eksperimenta bio je da se dobrovoljci fokusiraju na dvije fotografije; jedna na kojoj je prikazana fizička aktivnost i druga, koja prikazuje neaktivnost poput odmaranja ili gledanja filmova.

Istraživanje je pokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagovao na aktivnost, te se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Savjet stručnjaka

Stručnjaci savjetuju da svaka osoba pronađe vježbe koje joj odgovaraju, što će vam i pružati svakodnevnu motivaciju i ne dozvoljavati vam da odustanete. Ukoliko vam se teško natjerati na napuštanje doma i vježbanje u prirodi, preskakanje konopca je odlična i vrlo efikasna alternativa.

Također, možete i sami osmisliti određene prepreke. Pokušajte biti kreativni, izdvojite trenutak u toku dana i smislite šta sve možete iskoristiti u svom domu kako biste vježbali. Ne morate nužno imati “kućnu teretanu”, jako je efikasno vježbanje i u stanu dok pratite određene fitness trenere na internetu.

Ukoliko ni jedan od navedenih savjeta vam ne odgovara, pokušajte se upisati na sport koji ste oduvijek željeli trenirati, prenosi ljepotaizdravlje.ba