Italijanski profesor predviđa da će pandemija stati tek između aprila i maja naredne godine

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između aprila i maja naredne godine.

Sannino je rukovodilac grupe naučnika i istraživača koji su već ranije, koristeći matematičku metodu, prognozirali da će se novi val pandemije dogoditi između oktobra i novembra.

Naše procjene su se pokazale vrlo pouzdanim, očekivali smo da će vlada uvažiti rezultate do kojih smo došli i poduzeti na vrijeme odgovarajuće mjere, ali to se nažalost nije dogodilo”, izjavio je profesor Sannino za talijanski dnevni list Il Fatto Quotidiano.

Prema novim procjenama objavljenim u akademskom časopisu Scientific Reports, u Italiji bi broj zaraženih od Covida-19 mogao dostići čak osam miliona.

Sannino tvrdi da smo sada tek na početku drugog vala pandemije Covid-19 i da će se efikasnost mjera koje se sad poduzimaju pokazati tek za nekoliko sedmica.

Trenutno je u svijet koronavirus dostigao broj od skoro pet i po miliona zaraženih, a preminulo je milion i 250 hiljada osoba.