Izbori u Travniku: CIK čeka mišljenje OSCE-a

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici iznijela je informaciju šta je poduzeto u vezi smrtnog slučaja kandidata za načelnika općine Travnika Mirsada Pece na izborni dan. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar izjavio je saučešće porodici preminulog kandidata. 

„Usred procesa glasanja smo iz više izvora saznali da je kandidat za načelnika Travnika preminuo. Tu imamo dosta kompleksnu pravnu situaciju. Radi se o kandidatu koji je ostvario najveći broj glasova. Situacija nije precizno normirana našim izbornim zakondavstvom. Dobili smo danas i zvanični podatak iz općine Travnik iz matične knjige umrlih. Mi smo se dogovorili da se obavijesti javnost i uputili zvanično zahtjev za mišljenje Misije OSCE/ODIHR da vidimo kako se to u svijetu rješava. Mi u ovoj situaciji kada se utvrđuju rezultati,  a značajna je prednost kandidata koji je preminuo ćemo morati da se odlučimo. Ta odluka će biti podložna i preispitivnaju u žalbenom postupku“, rekao je Bakalar doavši da će se u najskorije vrijeme morati donijeti odluka jer to i javnost očekuje.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina kazala je da su na izborni dan saznali o smrti kandidata.

„Danas smo saznali i vrijeme smrti to je 12 sati. Na sam izborni dan niko od članova nije imao prijedlog da se prekine izborni dan u ovj izbornoj jedinici. Ono oko čega smo imali apsolutni konsezus je da se treba riješiti ova situacija i da predstavlja kompleksno pitanje. Dan nakon izbora uputili smo pismo OSCE/ODIHR kako bismo utvrdili kakva je to dobra  praksa kako bismo donijeli pravilnu i zakonitu odluku“, izjavila je Bjelica-Prutina.

Također je objasnila da ne treba podlijegati pritiscima za nekom hitnom reakcijom, već donijeti utemeljenu odluku, a bit će i mogućnosti preispitivanja takve odluke pred Sudom BiH.

„Niko ne bježi od rješavanja tog pitanja, ali je važno da se ovdje u CIK-u ne preliju bilo kakvi pritisci da bi se ovo pitanje riješilo“, kazala je ona.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić dala je pojašnjenje da su rokovi za glasanje iz inostranstva precizirani i da na koverti koja se šalje mora biti datum izbora odnosno 15. novembar. Rok je produžen za deset dana kada je riječ o prijemu tih pošiljki zbog cijele situacije i otežanog rada avionskog saobraća uzrokovanog koronavirusom.

Bjelica-Prutina pitala je zašto Gradska izbrna komisija Doboj nije dostavila informaciju kojim posmatračima je u periodu od 6 do 7 dozvoljeno posmatranje. „Potrebno je prikupiti informacije i to je zatraženo na dan izbora, a mi tu informaciju još nemamo. Ukoliko ne budu dostavljene, mi moramo reagirati”, dodala je.