Joe Biden zvanično je novi predsjednik SAD-a

Joe Biden izabran je za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država tako što je skupio neophodnih 270 elektorskih glasova u najneizvjesnijoj predsjedničkoj utrci u historiji SAD-a.

Biden je nakon višednevnog brojanja glasova osvojio ključnu državu Pennsylvaniju. CNN je objavio da je Biden osvojio 49,6 posto, a Trump 49,1 posto.

Također, bivši potpredsjednik osvojio je elektore iz država Washington, Oregon, Kalifornija, Colorado, Novi Meksiko, Minnesota, Illinois, Havaji, Maine (dijelom), Nebraska (dijelom), New York, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia te u gradu Washington, piše klix.

Joe Biden je svoju predsjedničku kampanju zasnovao na kritici Donalda Trumpa, što je bilo i očekivano s obzirom na izuzetno problematičnu vladavinu republikanskog predsjednika.

Rođen je 1942. godine u gradu Scranton u državi Pennsylvaniji, oženjen je s Jill Biden (druga supruga), i ima dvoje žive djece. Prva supruga Neilia je poginula s njihovom kćerkom Amy 1972. godine, a njihov sin Beau umro je 2015. godine.