Još se ne zna koliko će mobilnih timova biti: Detalji o tome kako će glasati Covid pacijenti

Centralna izborna komisija BiH donijela je ranije Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covida-19.

Instrukcija je propisala kako da se ponašaju birački odbori, općinske i gradske izborne komisije, Centralna komisija BiH, Glavni centar za brojanje u Sarajevu i uposleni u skladištu CIK-a BiH.

Pravilnikom o izmjeni i dopuni Pravilnika o provođenju izbora, reguliran je način na koji mogu glasati osobe koje su na dan izbora zaražene Covidom-19, koje su smještene u bolnice ili su, eventualno, u izolaciji i samoizolaciji.

Ne samo te osobe koje su zaražene, nego i osobe koje su bile u kontaktu s tim osobama pa i one moraju biti u izolaciji.

To smo propisali na taj način da je potrebna aktivna registracija takvih osoba. Oni se nalaze na redovnim biračkim mjestima, u izvodima za glasanje na redovnom biračkom mjestu.

Ali, pošto evidentno na izborni dan neće moći napustiti bolnicu ili vlastiti stan i kuću, potrebno je da se jave svojoj općinskoj, gradskoj izbornoj komisiji i da podnesu zahtjev kako bi posebni mobilni tim došao na kućnu adresu i omogućio takvom biraču da obavi glasanje“, pojasnio je ranije član CIK-a Suad Arnautović.

Agencija Patrija pitala je CIK šta će se desiti s osobama koje nemaju dokaz, odnosno rješenje o samoizolaciji, jer se izdaju prekasno, pa čak i dvije do tri sedmice nakon što izolacija završi.

Iz CIK-a su za Patriju kazali da dopuna od 4. novembra je upravo propisala da ukoliko birač nema dokaz o izolaciji da je dovoljno da dostavi zahtjev za glasanje putem posebnog mobilnog tima a nadležna izborna komisija će izvršiti provjeru kod nadležnih organa koji vode evidencije tih kategorija.

U ovoj instituciji još ne znaju niti koliko će mobilnih timova trebati.

Što se tiče broja tih posebnih mobilnih timova, oni se formiraju na osnovu broja primljenih zahtjeva, a obzirom da će se zahtjevi primati i na sam dan izbora, Centralna izborna komisija BiH će podatke o tome imati nakon izbora kada dobijemo izvještaje općinskih/gradskih izbornih komisija”, kazali sui z CIK-a za Patriju.