Kako bi proglasili kraj pandemije 70% ukupne populacije bi se trebalo vakcinisati

Ukoliko vakcine protiv koronavirusa budu ispravne, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 70% ukupne populacije bi trebalo da primi vakcinu kako bi se mogao proglasiti kraj pandemije.

Iako treba još mnogo vremena kako bi isprobali valjanost vakcine, iz SZO predviđaju da bi tokom 2021. godine već 20% populacije trebalo biti vakcinisano.

“Ni jedna od kompanija koja proizvodi vakcinu neće moći imati odmah dostupne vakcine za cijeli svijet”, izjavila je Kate O’Brien, direktorica Odjela za imunizaciju Svjetske zdravstvene organizacije, koja je također obavijestila kako je bitno da sve laboratorije nastave sa istraživanjima.

Između ostalog, poručila je i svim zemljama da ne ostavljaju vakcine kao zalihe, kada iste  stignu svjetsko na tržište.

Pored toga iz SZO su također poručili da je i dalje potrebno mnogo podataka i istraživanja kako bi vakcina “Pfizer-BioNTech” dobila licencu za proizvodnju. Pojasnili su i da bi zdravstveni radnici, kao i grupe rizika, trebali biti prvi na spisku za vakcinaciju.

“Najpametnije i ispravnije jeste obezbijediti vakcine onima kojima je to najpotrebnije. Jedna vakcina u frižideru neće pomoći nikome.” Uz to su podsjetili da trenutno preko 200 laboratorija proizvodi vakcinu protiv COVID-19, virus koji je do sada zarazio preko 50 miliona u svijetu.