Kako izgraditi samopuzdanje: Promijenite stil življenja, postavite prave ciljeve

Kako bi izbjegli svakodnevni stres, brige i teške teme, te poboljšali svoj način života, trebali biste se osloboditi perfekcionizma.

Perfekcionizam razlikuje dva aspekta. Preveliko očekivanje prema sebi i životu obuhvata jedan aspekt, dok drugi aspekt se veže za stalnim traženjem sopstvenih “mana” i greškama koje nam se mogu dogoditi u svakodnevnom životu.

Obično je odraz niskog samopouzdanja koji se često manifestuje u postavljanju retoričkih pitanja. Takav vid perfekcionizma može vas dovesti do anksioznosti. Prevazilaženje perfekcionizma predstavlja težak i mukotrpan put, ali i jako učinkovit. Teško je potpuno promijeniti stil života i način gledanja na isti.

Prestati davati značaj sitnim problemima

Perfekcionisti su skloni tome da budu veoma strogi prema sebi, za male greške koje niko osim njih ne vidi. Svaki put kada uraditi neku tako sitnu grešku razmislite o njenoj važnosti za dan, mjesec ili narednu godinu. Kada shvatite koliko su to beznačajne sitnice u vašem životu, prošli ste prvu fazu riješavanja problema.

Fokusirajte se na pozitivne učinke

Baveći se tim malim greškama perfekcionisti često zaboravljaju sve dobro što su učinili. Kao važna poruka ove faze je izbjagavanje veznika “ali” , nemojte gledati šta ste to dobro uradili “ali” samo da ste možda dodali još nešto. Neka umjesto “ali” svaka vaša rečenica završava tačkom.

Radite na postizanju realističnih ciljeva

Ako ispred sebe postavite preteške zadatke za koje ste svijesni da nećete moći ispuniti. I nakon poraza ćete prezirati cijeli svijet. Zapitajte se malo da li vam je baš to bilo potrebno. Ako očekujete previše od sebe i generalno svijeta oko sebe, trebalo bi da oblikujete ciljeve tako da budu malo više u skladu sa ograničavajućim faktorima kao što su vrijeme, energija i vaši resursi.

Posvetite se ličnim uživanjima i relaksaciji

Na kraju ali ne i toliko nebitno, je lično uživanje. Da sagledate svijet sa strane koja se vama dopada, a ne drugima oko vas koji vam nameću svoje mišljenje. Da li sebe shvatate previše ozbiljno i ne dozvoljavate sebi da se zabavite, igrate i opustite? Probajte da odvojite vrijeme za relaksaciju, možete to početi tako što ćete svakog dana učiniti bar jednu stvar u kojoj ćete uživati.