Kina želi promijeniti priču o porijeklu koronavirusa

Skoro godinu dana nakon što su liječnici identificirali prve slučajeve koronavirusa u kineskom gradu Wuhan, stiče se dojam kako Kina želi da se preispita porijeklo bolesti.

Državni mediji intenzivno izvještavaju o koronavirusu otkrivenom na ambalaži smrznute uvezene hrane, te o istraživanjima mogućih slučajeva bolesti otkrivene izvan granica Kine prije decembra 2019. godine.

“U Wuhanu je koronavirus prvi put detektovan, ali to nije mjesto porijekla”, izjavio je Zeng Guang, bivši glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i sprječavanje bolesti.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je upitan o izvještajima državnih medija kako virus potječe izvan Kine, izjavio je samo kako je važno razlikovati mjesto gdje je koronavirus prvi put otkriven i gdje je prešao barijeru, granicu među vrstama kako bi zarazio ljude.

“Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno značiti da virus potiče iz Kine. Otkrivanje podrijetla tekući je proces koji može uključivati više zemalja i regija”, rekao je Zhao Lijian.

Kineski znanstvenici čak su Lancetu dostavili i dokument koji još nije objavljen, a u kojem se tvrdi da “Wuhan nije mjesto gdje na kojemu je virus SARS-CoV-2 prešao s čovjeka na čovjeka”, sugerirajući da se prvi takav slučaj dogodio možda na “indijskom potkontinentu”.

Što se tiče izvještaja koji sugerira da je covid cirkulirao još u jesen 2019. u Italiji, navodi se da se to možda odnosi na druge koronaviruse, a ne na ovaj novi koji se pojavio u Wuhanu.

“Ono što se čini izvjesnim jeste da su prvi zabilježeni slučajevi bolesti bili u Kini i stoga je vjerojatno da virus potječe iz Kine”, rekao je virolog JonathanStoye.