Ko je bio Vlad Cepes ‘Drakula’?

Drakula je lik iz romana Brema Stokera i najpoznatiji vampir iz literature 19. vijeka.

On je bio stvarna ličnost, mnogi turisti iz cijelog svijeta, baš zbog legende o Vladu Cepesu odlučuju posjetiti Rumuniju, tačnije Transilvaniju.

Vlad Drakula rođen je 1431. godine, bio je vlaški knez i borac protiv Turaka.

Vladao je Vlaškom u tri navrata, neprestano vodeći borbe sa drugim osvajačima za njegovo prijestolje, pri tome se koristeći iznimno okrutnim metodama koje je naučio dok je kao dijete bio zarobljenik sultana Murata II.

U Rumunjskoj je danas slavljen kao narodni junak, a njegova okrutnost ga je učinila poznatim diljem Evrope.

U historiji je, osim po svom angažmanu u borbama protiv osmanske ekspanzije, poznat i kao inspiracija za vampira grofa Drakulu, glavnog lika u romanu Brama Stokera Drakula iz 1897. godine.

Do današnjeg dana postoje mnogobrojne priče o Drakuli, u nastavku teksta donosimo vam priču o slugi koji nije podnosio smrad.

Drakula je obično volio jesti okružen leševima nabijenima na kolce. Jednom za vrijeme takvog objeda, sluga mu je posluživao hranu.

Kako nije mogao podnijeti smrad leševa sluga je začepio nos.

Drakula ga je upitao: “Zašto si začepio nos? Zar ne možeš podnijeti miris?” Sluga odgovori: “Ne gospodaru, ne mogu podnijeti miris”, drakula mu reče: “Tada ćemo te premjestiti dovoljno visoko da ga ne možeš osjetiti.”

Drakula naredi svojim vojnicima da naprave kolac trostruko duži od uobičajenih. Vojnici su slugu postavili na kolac koji se nalazio u dvorištu.