Koliko Covid-19 šteti oralnom zdravlju?

Uz poznate simptome, novi izvještaji otkrivaju da Covid-19 može utjecati i na oralno zdravlje.

Koronavirus na svakoga djeluje drugačije pa tako neke osobe izgube osjetila mirisa i okusa, neki osjećaju iznimnu slabost i povraćaju, dok neki pacijenti razviju teške simptome.

Pored svih navedenih simptoma, postoji još nekoliko izvještaja koji su prijavili da infekcija može utjecati na oralno zdravlje – na naše zube, zubno meso, usta, jezik i desni. Neki pacijenti rekli su kako su im zubi oslabili, krvarilo zubno meso i kako su im zubi postali “prozirniji”, odnosno da im je caklina uništena.

Stručnjaci imaju nekoliko teorija.

Oralne nuspojave mogu biti problem protoka krvi

William Li, vaskularni biolog i medicinski direktor Zaklade Angiogeneza, sumnja da bi pogoršanje zuba kod pacijenata s Covid-19 u konačnici moglo predstavljati problem s protokom krvi. Već je poznato da koronavirus inficira i napada krvne žile, što može dovesti do ugrušaka i začepljenog krvotoka.

Ako krv ne može lako doći do naših organa, može doći do oštećenja. Zato su ljekari vidjeli sve vrste komplikacija povezanih s koronavirusom u srcu, plućima, crijevima, mozgu i bubrezima. Ispostavilo se da isto može biti i s usnom šupljinom.

Čeljust vam je vrlo bogata krvnim žilama”, rekao je Li za HuffPost.

Usta mogu sadržavati virus

Ono što je također zanimljivo jeste da kada koronavirus zarazi tijelo, on se zakači za dio naših stanica nazvanim ACE2 receptori.

Ispostavilo se da su usta prepuna tih receptora. Neka su istraživanja pokazala kako bi usna šupljina mogla biti izvrsno okruženje za ispadanje i replikaciju koronavirusa. Ostali virusi također izravno inficiraju usnu šupljinu.

Više podataka će nam reći šta se stvarno događa s Covidom-19 i našim zubima. Ključno je prepoznati da treba provesti više istraživanja prije nego što stručnjaci donesu bilo kakve čvrste zaključke o tome kako COVID-19 može oštetiti zube ljudi. Ljekari tek počinju sastavljati tragove kako bi otkrili punu veličinu i spektar simptoma Covida-19.