Komemoracija prof. dr. Hasanu Maratoviću danas u sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu

Zajednička komemorativna sjednica Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu povodom smrti profesora emeritusa dr. Hasana Muratovića bit će održana danas u sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu u 14 sati.

Protokol komemoracije bit će održan bez prisustva medija.

Profesor Muratović preminuo je u noći s petka na subotu zbog posljedica izazvanih koronavirusom. Muratović je imao dugogodišnju političku karijeru tokom koje je obavljao funkcije državnog premijera i ministra u Vladi BiH, a bio je i ambasador naše države u Hrvatskoj.

Na Ekonomskom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bio je profesor i rektor, a za vrijeme rata u BiH bio je ministar u vladama.

Hasan Muratović je bio prvi poslijeratni premijer Vlade Republike BiH. Obavljao je dužnost i ambasadora naše države u Hrvatskoj, a bio je i član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu.

Posljednji angažman imao je kao konsultant i profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, a radio je i kao povremeni predavač na nekoliko univerziteta.