Košarkaška reprezentacija BiH: U kvalifikacijama neće igrati ni Nurkić ni Musa

Košarkaška selekcija BiH će se za dva dana početi pripreme za kvalifikacione susrete za Eurobasket, a bit će znatno oslabljena.

Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Nemanja Gordić, Andrija Stipanović i Miralem Halilović neće biti na raspolaganju selektoru Vedranu Bosniću za susrete protiv Latvije i Bugarske koji se igraju iduće sedmice u Sarajevu.

Nurkić i Musa su najavljivali da će sigurno biti na raspolaganju selektoru, ali Bosnić je danas istakao da im njihovi NBA klubovi ne dozvoljavaju dolazak na utakmice.

“Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane Košarkaškog saveza BiH), Nurkić i Musa (zabrana od strane NBA da igrači nastupaju za nacionalne timove u ovogodišnjem novembarskom i februarskom 2021.godine, kvalifikacijskom ciklusu). Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Europsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fizički spremni da napravimo dobar posao”, poručio je Bosnić.

Susreti protiv Latvije i Bugarske su na programu 27. i 29. novembra 2020. u hotelu Hills na Ilidži.

Naša selekcija se nalazi na pretposljednjem mjestu u kvalifikacionoj grupi H sa rezultatom 1-1 i neophodne su joj pobjede kako bi se zadržala među prve tri ekipe i na taj način se plasira na Eurobasket 2022. godine.