Mandić o zaključcima KCUS-a: Nisu obavezujući za zdravstveni sistem KS

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić odgovorio je na dopis v.d. premijera KS Anisa Krivića koji je tražio od ministra izjašnjenje o zaključcima Kriznog štaba KCUS-a koji su u suprotnosti sa zaključcima i naredbama Federalnog kriznog štaba i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Tako Mandić u svom odgovoru ističe da ovi zaključci se mogu odnositi samo na zdrastvenu ustanovu u kojoj djeluje taj krizni štab.

„Ne postoji zakonsko uporište koje daje ingerenciju kriznim stožerima zdravstvenih ustanova za donošenje zaključaka, odluka i sl. koji se odnosi na zdravstveni sistem kantona odnosno Federacije BiH“, naveo je Mandić.

Dalje u svom u odgovoru navodi da “predmetni zaključci Kriznog štaba KCUS-a od 30.10.2020. ne mogu biti naredbodavni, a ni obavezujući za zdravsteni sistem u Kantonu Sarajevo”.

No, na kraju ističe da zbog posljednjih dešavanja u funkcioniranju i postupanju KCUS-a i Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u kontekstu hospitalizacije i liječenja Covid pacijenata “ne vidi razloga da se ovi zaključci Kriznog štaba KCUS-a ne razmotre na Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva KS, čiji je jedan od članova i predstavnik KCUS-a, te se po istom zauzme zvaničan stav”.