Mjesec dana nakon najave smjene Vlade KS još uvijek nema zakazane sjednice

Prije mjesec dana 18 zastupnika u Skupštini KS (NiP, NS, SDP BiH, NBL, Damir Nikšić, Damir Marjanović i Aljoša Čampara) potpisalo je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS na čelu sa Mariom Nenadićem.

Do danas nije zakazana sjednica Skupštine KS na kojoj bi se trebalo o tome glasati. U međuvremenu ovim zastupnicima priključila se i Admela Hodžić koja je napustila Klub SDA.

Datum sjednice trebao je biti zakazan na sjednici održanoj 3. novembra ali je ona prekinuta nakon skoro cjelodnevne rasprave o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Iz opozicije su već ranije najavili pokušaje vlasti da opstruiraju zakazivanje sjednice. Cijeli proces trebao bi biti okončan u decembru s obzirom da nova skupštinska većina nije željela izbornu kampanju zapostaviti i baviti se isključivo smjenom Vlade KS. Zato su zahtjev i podnijeli tek u oktobru.

Nakon što je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik prekinuo sjednicu 3. novembra, do danas nije zakazan nastavak te sjednice.

Na dnevnom redu su ostale brojne tačke, a jedna od njih je i izmjena Zaključka o moratoriju na zapošljavanje.

S obzirom na brojne kritike koje se pojavljuju u javnosti kako su zaustavljeni brojni procesi, kako se dovodi u pitanje rad javnih komunalnih preduzeća, a ponajviše se kritike upućuju od dijela rukovodilaca zdravstvenih ustanova iako je od moratorija izuzeto upošljavanje zdravstvenih radnika uz saglasnost Vlade KS.

Primjer za to je prijem tri infektologa i jednog abdominalnog hirurga u Opću bolnicu za šta je Vlada KS dala saglasnost.

Ako bi se kome trebale uputiti kritike to je Čelik koji ne zakazuje Kolegij kako bi se utvrdio nastavak sjednice i riješila ova pitanja.

Očito je da kreiranje haosa i isticanje stranaka Četvorke kao krivaca za takvu situaciju je taktika pred izbore vladajućih stranaka u prvom redu SDA.