Muzur zatražio hitnu reakciju Vlade KS i Ministarstva sigurnosti BiH

Pobjednik za načelnika Ilidže Nermin Muzur oglasio se povodom događaja sinoć u naselju Otes gdje je jedna osoba preminula uslijed napada migranata, a još dvije su povrijeđene.

Dok policija i dalje traga za trojicom migranata, Muzur je podsjetio da je još 28.07.2020. godine, kao zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, podnio inicijativu za hitnu reakciju ministra sigurnosti, zbog ugrožene sigurnosti stanovnika Općine Ilidža, usljed svakodnevnih problema sa migrantima.

“Nažalost, do danas mi stanovnici Ilidže nismo osjetili bilo kakvo poboljšanje, čak naprotiv. Tražimo hitnu sjednicu Komisije za sigurnost Skupštine KS, Vlade KS, Komisije za sigurnost na federalnom i državnom nivou, hitno donošenje konkretnih mjera i hitno sprovođenje istih. Također od Ministarstva sigurnosti BiH tražimo hitne i konkretne mjere. Moramo učiniti sve kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno! Izražavam duboko suosjećanje sa porodicama nastradalog i povrijedjenih, gubitak je nenadoknandiv”, izjavio je Muzur.

Mirza Hadžiabdić, portparol Uprave policije MUP KS potvrdio je za Patriju da su već duži period migrantski kamovi Ušivak i Blažuj puni, te da kada i policija odvede migrante oni se tu ne zadrže. Sa ovim centrima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kojoj se uplaćuje novac EU.