Na današnji dan preminuo Stan Lee, osnivač Osvetnika

Na današnji dan prije dvije godine preminuo je predsjednik izadvačke kuće Marvel Comics, Stan Lee. 

Stanley Martin Lieber je rođen 28. decembra 1922. godine, u New Yorku, gdje je završio svoje rano obrazovanje. Već nakon srednje škole Lee je oslučio da postane pisac i tako svoj prvi posao je pronašao u izdavačkoj kući Timely Comics. Nakon toga, sa 20. godina bio je u vojsci gdje je pisao slogane, priručnike za obuku i crtao vojne ilustracije.

Svoju karijeru je počeo sa 17. godina, kada je objavio svoje prvi tekst, koji je objavljen kao strip, i to “Capitain America”, a to je bio samo početak danas jedog od omiljenih Osvetnika. Godine 1941. je napustio Timely Comics, kako bi prešao da radi u Marshaling Comics, koji je poslije postao DC Comics, gdje je postao privremeni urednik, a tokom godina je postao i glavni odgovorni urednik Marvela.

Međutim, prava Marvelova revolucija je počela 50-ih, kada je Lee osmislio svoj prvi tim superheroja, a to je bila Fantastična četvorka, čiji je uspjeh bio nevjerovatna. Nedugo nakon toga je također osmislio i druge heroje, kao što su Iron Man, Hulk, Spiderman, što je dovelo i do poznatih Marvelovih osvetnika, koji su danas poznati širom svijeta.

Nažalost, heroj mnogih, Stan Lee je preminuo 12. novembra 2018. godine, u Los Angelesu, što je bio šok za mnoge fanove Marvela.