Na današnji dan rođen Josip Joško Domorocki: Simbol snage i ponos Plavih

Na današnji dan u Sarajevu je rođen Josip Joško Domorocki, legendarni fudbaler koji će uvijek biti ponos navijača FK Željezničar.

Domorocki je rođen 30. 11. 1917. godine u Sarajevu a fudbal je aktivno počeo igrati daleke 1934. godine u Hajduku iz Sarajeva. Sa svega 17. godina, postaje prvotimac, na odsluženju vojnog roka u Beogradu, nastupao je za tada poznati beogradski tim Jugoslaviju.

Bio je reprezentativac “B“ selekcije tadašnje države. U Sarajevo se vraća pred Drugi svjetski rat, 1940. godine, kada pristupa SAŠK-u, u to vrijeme, uz Slaviju, najbolji sarajevski klub.

Plavi dres nosio je šest godina a od aktivnog igranja oprostio se 1952. godine. Sudbina je htjela da nikad ne odigra nijednu zvaničnu utakmicu na stadionu o kojem je sanjao i u čijoj je izgradnji i učestvovao.

”Grbavica” je otvorena godinu dana nakon njegovog odlaska u fudbalsku penziju. Iako su mu nuđeni novac i nekretnine da pređe u FK Torpedo, Domorocki je ostao vjeran plavoj boji i tako našao mjesta u srcima ljudi koji istinski vole klub sa Grbavice.

Josip Joško Domorocki je postao simbol snage, otpora i nepokolebljivosti Fudbalskog kluba Željezničar. Povodom godišnjice njeogovog rođenja, FK Željezničar se na svojoj Facebook stranici prisjetio ove legende.

Josip Joško Domorocki – 30.11.1917. (Sarajevo) – 1994. (Zagreb)

Na današnji dan, prije 103 godine, u Sarajevu je rođen…

Posted by FK Željezničar on Monday, 30 November 2020

Ostao je vjeran Želji koji za njega, kao i za sve navijače ”plavih”, nije samo klub već i ideja, način života.