Načelnik Hadžibajrić najavio dodjelu stanova mladim bračnim parovima

Mladi bračni parovi iz općine Stari Grad moći će ostvariti pravo na korištenje stanova koji su u vlasništvu Općine Stari i na taj način rješavati svoje stambeno pitanje.

Odluku o dodjeli stanova mladim bračnim parovima jednoglasno su usvojili vijećnici na oktobarskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, a na inicijativu vijećnika Sejfe Šehovića (NBL).

Odluka predviđa raspisivanje javnog poziva za mlade bračne parove koji žele iskoristiti ovu pogodnost, a kako je pojasnio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, nadležna služba je već provela sve potrebne procedure i dodjela stanova uskoro može početi.

„Mladim bračnim parovima rješavat ćemo osnovno, egzistencijalno pitanje, to je krov nad glavom. Ovo je konkretan vid pomoći svim mladim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje i žive u našoj općini i vjerujem da ćemo im na ovaj način značajno pomoći na početku jednog novog životnog poglavlja. Kao lokalna zajednica moramo misliti na budućnost mladih ljudi i kroz osiguravanje uslova za život i zasnivanje porodice i na ovaj način to i radimo”,izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad će, putem nadležne Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove u ponedjeljak raspisati Javni poziv mladim bračnim parovima starosti do 30 godina za zakup stanova Općine Stari Grad Sarajevo, a prijaviti se mogu svi bračni parovi ove dobi koji kontinuirano imaju prebivalište u Starom Gradu od pet godina.

Uslov je svakako i neriješeno stambeno pitanje, da nisu u zajedničkom domaćinstvu i da nisu dosad rješavali stambeno pitanje putem Općine Stari Grad.

Javni poziv predvidjet će i kriterije prema kojim će se cijeniti stepen stručne spreme, broj članova domaćinstva, stepen invalidnosti, da li je osoba član porodice šehida, poginulog ili nestalog borca i drugo.