Načelnik Hadžibajrić obezbijedio 300.000 KM za stipendiranje učenika i studenata

Općina Stari Grad osigurala 300.000 KM za stipendiranje učenika i studenata.

I u ovoj školskoj godini stipendirat će se djeca iz porodica boračke populacije, nadareni učenici i studenti i oni koji izučavaju tradicionalne zanate ili su se odlučili za deficitarna zanimanja.

“Ulaganjem u obrazovanje naše djece dajemo im šansu da izrastu u dobre ljude, učimo ih da je sticanje obrazovanja jedini ispravan put do ostvarivanja životnih ambicija i ciljeva i zato stipendiranje naše djece nikada nećemo dovesti u pitanje. U prošloj školskoj godini smo isplatili pune iznose stipendija i tako ćemo nastaviti i u ovoj. Sutra raspisujemo javne pozive i svima koji ispunjavaju uslove obećavamo stipendije Općine Stari Grad u školskoj 2020/2021.godini,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Putem općinske web stranice, kao i dnevnih novina, sutra će biti raspisana dva javna poziva putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport – stipendije za nadarene učenike i studente i za učenike tradicionalnih zanata ili deficitarnih zanimanja; i jedan putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu – stipendije za djecu šehida – poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u školskoj 2020/2021. godini.

“Iako je pandemija koronavirusa zaustavila mnoge projekte u lokalnim zajednicama zbog smanjenog priliva sredstava u budžete, ono što nijednog momenta ne smije biti upitno su stipendiranja učenika i studenata” poručio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i dodao da će u Općini Stari Grad za stipendije biti osigurano 300.000 KM.

Rok za prijavljivanje na pozive Službe za obrazovanje, kulturu i sport bit će 15 dana, a Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu 30 dana. Stipendije učenici i studenti mogu ostvariti samo po jednom osnovu, uz ispunjavanje svih propisanih uslova.

Podsjećamo da je u školskoj 2019/20. godini Općina Stari Grad stipendirala je više od 300 učenika. Ukupno je 212 učenika i studenata koji su djeca ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca ostvarilo pravo na stipendiju, a ukupan iznos stipendija koje su im dodijeljene je 200.000 KM.

Pored toga, isplaćene su i sve stipendije za 92 nadarena učenika i studente, kao i za pet stipendista koji su učenici deficitarnih zanimanja: mesar, hemijski čistač, elektroenergetičar, plinski vodoinstalater i krojač. Za te stipendije je isplaćeno 85.000 KM.